Svårigheter, inte minst på grund av de långa handläggningstiderna, för att få till stånd förändringar av befintlig verksamhet eller helt ny är ett betydande hinder för investeringar och utveckling av nya tekniker. Det har en bromsande effekt på satsningar på ny fossilfri teknik och processer, och nödvändig infrastruktur, exempelvis elnät.
Nu behövs politisk vilja för att få till ett fungerande system med kortare handläggningstider utan att tumma på i högsta grad legitima samhällsintressen som miljö och äganderätt. En översyn för att åstadkomma effektiva och rättssäkra tillståndsprocesser är ett måste för att Sverige ska klara att i tid få till nya och nödvändiga investeringar, och andra förändringar som behövs för att utveckla samhället i en hållbar riktning.
Systemskiften kräver politisk helhetssyn
I denna rapport föreslår vi en rad åtgärder som är nödvändiga för en hållbar nystart av Sverige. Fokus ligger på investeringar i infrastruktur och ny teknik för att klara klimatmålen, andra hållbarhetsmål och för att stärka vår konkurrens-kraft. Att utveckla ny teknik är en utmaning, det krävs forskning och utveckling, demonstrationsanläggningar och en uthållig finansiering.
Ofta är det inte enskilda tekniska lösningar som är problemet, utan att det krävs systemskiften på olika nivåer som är beroende av varandra. För att genomföra dessa krävs en politisk helhetssyn där olika politikområden samspelar för att nå olika samhällsmål. Vid tillståndsprövningar kan till exempel lokala miljöhänsyn ställas mot åtgärder som exempelvis investeringar i vindkraftverk eller elledningar som är nödvändiga för att nå klimatmålen.
Hållbarhet innebär en avvägning mellan ekonomi, ekologi och sociala aspekter. Tillståndsprocesserna måste klara av att göra dessa avvägningar på en rimlig tid. Idag väger ofta skyddsintressen betydligt tyngre än exploateringsintressen när krav på olika markanvändning ställs mot varandra. Myndigheter måste våga stödja och fatta beslut även om de innebär en lokal miljöpåverkan, särskilt eftersom alternativbelastningen ur klimatsynpunkt många gånger kan vara betydligt större om verksamheten inte ges tillstånd. Ett fokus på att stärka synergieffekter bör prägla myndigheternas arbete, vilket kräver samverkan mellan olika sakområden.
Klimatomställningen är i hög grad beroende av ett stort antal decentraliserade nationella, regionala och kommunala beslut, regelverk och praxis. Resultatet avgörs i vardagen vid den löpande tillämpningen av regelverk, vid tillståndsgivning och uppföljning samt vid den offentliga sektorns investeringar i infrastruktur och transportmedel. Den politiska styrningen måste ha förmåga att få förvaltningen att se helheten och slutmålet av de åtgärder som behöver vidtas för omställning.
Vi har i rapporten pekat på en rad områden där dagens förvaltningsmodell har svårigheter att lösa dessa.
Förslag
Starta en översyn för att åstadkomma effektiva och förutsägbara tillståndsprocesser för investeringar, speciellt med avseende på längden och tidpunkter för överklaganden.
Läs fler förslag
- Samarbeta aktivt inom EU – det är ett måste för en hållbar nystart
- Satsa offensivt på utbildning i närtid – många måste göra jobbet
- Öka de offentliga forskningssatsningarna
- Stärk den digitala infrastrukturen för att öka konkurrenskraften och nå klimatmålen
- Åtgärda bristerna i Sveriges elförsörjning – annars hotas den gröna omställningen
- Accelerera elektrifieringen av transporter och industri
- Biobaserad energi och biobaserade produkter är nycklar till ett fossilfritt Sverige – stärk innovation och öka investeringarna
- Gå från ord till handling för ökad resurseffektivitet
- Effektivisera tillståndsprocesserna för miljöprövningar