Efterfrågan på hållbara kartonger ökar snabbt

Öl och läsk i pappersflaskor. Storskalig produktion av pappersbatterier och en 17 000 ton tung, alldeles ny, kartongmaskin är några av Billerud Korsnäs satsningar för framtiden.
Einarsson Petra 18.jpg

– Världen behöver papper. Efterfrågan på kartong är större nu än när beslutet togs om investeringen i kartongmaskinen, sa Petra Einarsson, vd för Billerud Korsnäs, vid ett frukostmöte.

En stor del av bolagets produkter går till förpackningar för mat och dryck. Och i det segmentet ökar efterfrågan på hållbara förpackningar av papper snabbt.

– Det gör oss mindre konjunkturkänsliga, eftersom marknaden för mat och dryck inte svänger så mycket.

Hållbarhet och viljan att ersätta så mycket plast som möjligt är, menade Petra Einarsson, viktiga drivkrafter för bolaget.

– Vi ska öka takten i vår innovationsverksamhet än mer. Men man kan inte lösa allt på egen hand. Därför arbetar vi tillsammans med partner.

Ett exempel är utvecklingen av pappersflaskan som ska klara kolsyrade drycker, som öl och läsk. Samarbetet drivs förutom av Billerud Korsnäs av bland andra jättarna Carlsberg och Coca-Cola. Den nuvarande prototypen kräver dock en tunn hinna av plast för att hålla kolsyran kvar i buteljen.

– Många förpackningar är en kombination av kartong och plast, eller aluminium som skyddande barriär. En styrka för oss är vår kunskap om kartongens styrka och om tunna skyddande skikt av andra material, sa Petra Einarsson.

Ett annat exempel på partnerskap för att skapa något nytt av cellulosa är pappersbatteriet. I det projektet samarbetar Korsnäs Billerud med Maria Strømmes nanoforskare på Uppsala universitet. Det ska kunna tillverkas i en vanlig pappersmaskin. Testkörning i pilotskala är genomförd med gott resultat.

– Detta måste vi helt enkelt lyckas med. För pappersbatteriet är inte frågan om det hamnar på marknaden, utan vilken affärsmodell vi ska välja.

Men om cellulosabaserade material ska ersätta plast i än större omfattning behövs fler innovationer. Ett töjbart pappersmaterial, skulle kunna vara ett bra alternativ. Och om ett nytt material gick att använda i befintliga plastmaskiner vore det förstås utmärkt.