IVA erbjuder entreprenörs-kamp för högstadiet tredje året i rad

Nu öppnar anmälan till e-kampen, ett utbildningskoncept för högstadiet som erbjuds av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, för tredje gången. Förhoppningen är att till hösten ge fler än förra årets 199 klasser och 4 500 elever möjlighet att prova på entreprenörskap i praktiken. Men också att e-kampen kan bidra som komplement till eventuellt utebliven prao.
äpple.jpg

I e-kampen får högstadieelever prova på att starta och driva företag under lektionstid. Syftet är att eleverna ska lära sig om sig själva, sin egen kreativitet samt om företagande och entreprenörskap genom att gå från idé till praktisk handling. De som vill kan också tävla om prispengar till klassen.

Utbildningskonceptet kan för skolorna också fungera som ett bra komplement till elevernas prao, praktisk arbetslivsorientering, men med fokus på entreprenörskap. Detta kan vara särskilt aktuellt detta år eftersom prao och det lokala näringslivet just nu påverkas av Folkhälsomyndighetens rekommendationer i coronakrisen.

Oavsett hur möjligheterna att genomföra prao ser ut i höst, så är det viktigt att ungdomar tidigt får upp ögonen för vilka olika möjligheter de har i framtiden, menar Maria Saker, projektledare för e-kampen.

-  Med traditionell prao får eleverna känna på hur det är att vara anställd på en arbetsplats, men många av dagens högstadieelever kommer troligtvis att vara egna företagare någon gång och i någon form under sitt framtida arbetsliv. Och att träna på att se möjligheter, ta vara på dem och ta dem till handling som eleverna får göra i e-kampen är förmågor som alla har nytta av, säger Maria Saker.

Karin Lewerin är studie- och karriärvägledare (SYV) samt lärare på Ekhamraskolan i Mariestad, som tidigare genomfört e-kampen. 

- Utbildningskonceptet e-kampen skapar utrymme för lärarna och eleverna att tillsammans samtala om framtida val, egen försörjning och samhällsekonomi. E-kampen har dragit loss mycket idékraft, entusiasm och kreativitet, så det har helt klart varit utvecklande. Det är lite andra förmågor som blir viktiga än det är i det dagliga skolarbetet och kan därför ge många elever som inte har fysik eller historia som favoritämne en kick, säger Karin Lewerin.  

E-kampen lanserades 2018 av Entreprenörskapsakademien, som är ett program inom Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA), och STARTcentrum för att möta behovet av ett kompletterande utbildningskoncept med fokus på entreprenöriella förmågor för åk 7 till 9. En vinnande klass utses senare i höst och tilldelas 30 000 kronor till klasskassan. 

Alla Sveriges högstadieskolor kan anmäla sig till e-kampen fram till och med den 31 augusti.  

Läs mer om Entreprenörskapsakademien och e-kampen här.

Kontaktinformation

Helena Mehra
Kommunikationsansvarig Forskning & Utbildning
Telefon Tel: 08-791 29 42