Emilia Liljeström - Månadens Vera, augusti 2018

Emilia Liljeström utbildade sig till civilingenjör inom kemiteknik på Chalmers, men när hon skulle välja sitt första jobb tog hon det svåra beslutet att helt byta bana. Sedan ett år tillbaka axlar hon rollen som Vice President Operations på Einride.
Emilia 1.jpg

Berätta, hur kommer det sig att du hamnade som Vice President Operations för Einride?               

- Att jag valde att läsa till ingenjör kom ganska naturligt då jag alltid intresserat mig för matematik och ingenjörsämnena. Jag valde kemiteknik, men väl på Chalmers insåg jag att kemiteknik inte var något som jag genuint brann för och intresset för att specialisera mig vidare fanns inte. Men tack vare att jag under ett år fick möjlighet att sitta som kårordförande på Chalmers Studentkår, fick jag upp ögonen för mer övergripande frågeställningar om hur man kan sammanföra teknik mellan ämnesområden för att skapa nya möjligheter och innovationer. Det var något som jag brann för och jag insåg att jag snarare skulle välja en egen karriärbana. Jag åkte till USA och arbetade för Volvo Trucks parallellt med mitt exjobb och väl hemma i Sverige började jag som projektledare inom systemutveckling. För ett år sedan fick jag ett samtal från Robert Falck som är VD och grundare av Einride. Han berättade om Einride, visionen och målet med bolaget, och var tydlig med att han ville att jag skulle bli vice VD. Han ville att jag skulle vara med och driva den resa som Einride precis startat. Det var svårt att inte svara JA på den frågan. Jag har alltid haft ett stort intresse för miljöfrågor och ny teknik, nu fick jag arbeta med båda i en unik kombination.                             

Varför är du här och inte någon annan stans?

- Som jag precis nämnde, jag jobbar med den senaste tekniken, med meningsfulla frågeställningar och med det mest kompetenta team som jag någonsin arbetat med. Skulle jag vilja vara någon annanstans, svaret är enkelt - NEJ!

- Teknik har alltid legat mig varmt om hjärtat, tillsammans med natur och miljö. Det är otroligt viktigt att vår generation ställer om för att våra kommande generationer (våra barn och barnbarn) också skall kunna njuta av den fantastiska natur som vi har runt omkring oss. Det är hög tid att bromsa in och på sikt vända den ökande växthuseffekt som vi människor satt igång. För mig är Einride ett perfekt bolag för att få vara med och driva den förändring som jag ser måste ske i alla delar av samhället. Vi måste våga satsa på ny smart teknik och optimera system som är CO2-intensiva.

Vilka är dina förebilder?

- Jag har många! Min mamma är en som har betytt mycket för mig. Som liten fick jag följa med henne när hon höll tal och anföranden, jag var till och med in i styrelserummet. Hon visade mig tidigt att kvinnor kan ta plats, vara ypperliga ingenjörer och kompetenta ledare. Det är ju självklart, men jag är övertygad om att det är viktigt för oss alla att ha förebilder som förstärker det självklara. Under mina studier och även i arbetslivet så har jag alltid försökt ha 2-3 stycken förebilder som jag försöker ta lite extra inspiration av. Det har varit såväl kvinnor som män, olika bakgrund och erfarenheter. Blandningen tror jag är viktig.

- Apropå att ha förebilder, så åt jag middag med en vän Sara Landfors för två år sedan. Vi pratade om att det medialt oftast lyfts kvinnor som redan gjort full karriär, dvs nått toppen. Otroligt viktigt, men vi saknade de som var några år framför oss, som vi lätt kunde relatera till. Därför startade jag, Sara Landfors och Gabrielle Persson Successas Podcast. Vårt syfte var att “Varje kvinna ska i sin karriär ha relaterbara förebilder som inspirerar och ger henne mod att utmana sig själv och göra skillnad i samhället”.

- Därför tror jag att de initiativ som ni exempelvis gör inom IVA med Vera-serien är otroligt viktigt för att nyansera bilden av vad en ingenjör är och gör samt lyfta kvinnliga förebilder.                                      

Vad skulle du säga att det innebär att vara ingenjör?            

- Jag tycker att det finns ett finare och bättre ord än “ingenjör” som beskriver yrket, nämligen ingenjörskonst som visar på ingenjörens bredd på ett mer beskrivande sätt. Ingenjör beskriver enligt mig den tekniska förståelsen och djupet, medans “konst” står för den kreativa delen i yrket. Kreativiteten i delen “konst” kan ske såväl inom ett specialistområde som genom att sammanföra nya teknologier. Jag gillar att tänka i system och få ihop en helhet, för det krävs kreativ ingenjörskonst.

Vad skulle du ha sagt till dig själv som högstadie- och gymnasiestudent idag om du fick chansen?

- Jag skulle säga följande tre saker:

  • Vad du väljer är inte det viktigaste, det viktigaste är att du tror på din egna förmåga, så löser sig resten.
  • Jobba målmedvetet, respektera dina kollegor (vi är alla olika och det är en otrolig styrka) och ha riktigt roligt på vägen.
  • Ingenjörsyrket är såväl brett som snävt, beroende på vad du vill. Det ger dig frihet och oändliga möjligheter.

Kontaktinformation

Johanna Theander
Projektkoordinator
Telefon 073-443 49 18