Entusiastiska unga entreprenörer fick goda råd

Drygt ett 170-tal unga entreprenörer och inspiratörer fyllde Wallenbergsalen till mer än sista plats under den fjärde upplagan av Entreprenörskapsdagen i regi av Prins Daniels Fellowship.

– Ny teknik har stor potential. Men utan entreprenörer gör den ingen nytta. I Sverige har vi skog och malm, men utan människor blir det ingen export, sa prins Daniel.

Inte bara prins Daniel gav de unga entreprenörerna råg i ryggen för att fortsätta med att driva sina företag till framgång.

Alan Mamedi är grundare av Trucaller. Bolaget erbjuder en app för nummerupplysning och spärr mot oönskade mobilsamtal. I främst Indien och Afrika finns appen i en kvarts miljard mobiltelefoner.

– Ska man lyckas som entreprenör får drivkraften inte vara att bli rik. Det blir heller aldrig riktigt som man planerar, sa han.

Trice Imaging har utvecklat teknik för att överföra komplicerade medicinska bilder digitalt. Johanna Wollert Melin är en av grundarna till det USA-baserade företaget. Hennes råd till nyblivna entreprenörer var kort och gott: följ dina drömmar.

I Kina finns Oneplus som via egen näthandel framgångsrikt säljer avancerade kinesiska mobiler till rimliga priser. Carl Pei, en av grundarna, uppmanade de lyssnande entreprenörerna att aldrig ljuga för sina kunder. Även när det handlar om dåliga nyheter måste kommunikationen vara rak och öppen. Och när något nytt ska in i bolaget så blir det bäst om de som varit anställda länge får sköta det hela. Nyanställda ska sköta de traditionella sysslorna.

– Men vi måste alla vara mer uppmärksamma på det som sker i Kina. Inom några år är inte USA längre ledande på innovation, sa Carl Pei.

Även traditionella banker behöver förnyelse. Det konstaterade affärsängeln Lena Apler som startat Collector bank.

– Storbankerna sitter fast i stora system som är svåra att ändra på. De bör istället starta digitala banker vid sidan av den gamla. Och låta den tyna bort, sa hon.

Alla de fyra synnerligen framgångsrika entreprenörerna var eniga om minst en sak. 8-timmars arbetsdagar fem dagar i veckan är bara trams om man verkligen vill etablera ett framgångsrikt företag. Villkoren är betydligt tuffare än så.

Kontaktinformation

Jenny Nordlöw
Projektledare
Telefon 070 - 252 96 76