Festlig invigning av jubileumsåret

Ballonger, buffé, bandklippning, fullsatt och mingel till skön musik ramade in den officiella starten av IVAs hundraårsfirande. Kvällen bjöd också på tänkvärda tankar om framtiden från såväl då- som nutid.

Upptakten för jubileumsseminariet 21 februari var en premiär. En kort film som inleddes med orden ”Framtiden är inte något som kommer, det är något vi skapar” och ”Sverige ska vara kunskapens stormakt.” Med det konstaterandet och den målsättningen som utgångspunkt fortsatte filmen med tankar och perspektiv från fyra framgångsrika IVA-ledamöter: Christer Fuglesang, Danica Kragic, Saeid Esmaeilzadeh och Lena Ek. Även näringsminister, Ibrahim Baylan medverkade. Han påpekade bland annat att IVA bidrog med viktiga fakta när den blocköverskridande energiöverenskommelsen kom till stånd för några år sedan.

Betydligt längre tillbaka i tiden än ministern tog professor Sverker Sörlin sitt avstamp när han från talarstolen i Wallenbergsalen skärskådade nyttan av och möjligheten att göra studier av framtiden.

– Framtiden var het på 1950-talet. Men redan 1892 skrev Charles Richet ”Om hundra år”. Den läste jag på 1980-talet, men läste om den 1992, när det gått exakt hundra år. Inget hade inträffat som han trodde, sa Sverker Sörlin.

IVA har också ägnat sig åt att förutse framtiden. I början med blandad framgång. Så småningom utvecklades formen till att bli framtidssyner.

– IVAs tekniska framtidssyner, med fokusgrupper och en process som leder till samsyn, är en form som fungerar. Processen är väl så viktig som resultatet, sa Sverker Sörlin.

Anna Wedell, professor i medicinsk genetik, framtidsspanar inte. Hon är mitt i den.

– Det har skett tekniksprång som förändrar sjukvården, sa hon.

Hennes kliniska arbete är unikt. Med hjälp av helgenomsekvensering går det nu att hitta och bota någon av de 10 000 sällsynta och ärftliga sjukdomar som fram till nu gäckat världens läkare. Inte så konstigt eftersom DNA består av tre miljarder byggstenar. Om en av dessa inte fungerar som den ska så slår sjukdomen till.

–Det är som att leta efter en nål i en höstack. Men vi hittar den.

Tvärvetenskapligt arbetssätt kombinerat med den nya tekniken gör detta möjligt.

Såväl Anna Wedell som Sverker Sörlin belönades med kraftiga applåder. Det gjorde också preses, Carl-Henric Svanberg, när han efter de kunskapsmättade inläggen klippte av ett grönt sidenband och på så sätt markerade att akademiens hundraårsfirande var officiellt öppnat.

Men vad vore en inledning till ett nästan årslångt hundraårsfirande utan ett glas bubblande dryck och välsmakande rätter? Platt intet. Därför fortsatte kvällen under kristallkronorna i den gyllene bankettsalen med intensivt sorlande mingel i en trivsam kö till buffén med allehanda läckerheter. Allt till välljudande toner från bandet Conversation Jazz, som vid några tillfällen lade ner instrumenten så att de glammande deltagarna skulle kunna ta del av korta framtidsspaningar från en scen mitt på golvet.