Festligt firande av hundraåringen

Världens första ingenjörsvetenskapsakademi firade sina första hundra år med högtidssammankomst i Aula Medica i Solna och bankett i Stockholms stadshus. Inbjudna gäster från när och fjärran hade samlats för att hylla Sveriges yngsta hundraåring. Som traditionen bjuder var det tal, utdelning av guldmedaljer, presentation av minnesskrift, middag och mingel för IVA:s stora nätverk. Gästerna bjöds självklart på historiska tillbackblickar detta jubileumsår. Men både i presestalet och i vd:s tal var blicken stadigt riktad mot framtiden.

I sitt presestal knöt Carl-Henric Svanberg an till akademiens långa historia:

–I dag befinner sig Sverige i en tid aventreprenörskap. Och det var likadant för hundra år sedan. Åren kring förra sekelskiftet var en tid för stora innovationer och entreprenörskap. Då kom separatorn, trefassystem för el och kullagret – och många av de så kallade snilleföretagen finns kvar än idag.

Han lyfte fram digitaliseringen som den stora förändringskraften i dagens samhälle. Den som skapar nya affärsmöjligheter och företag.

–Vi är åter på väg in i en era av entreprenörskap som kommer att pågå i många årtionden.  Han pekade på att Sverige är ett litet land. Men menade att liten också kan vara stark:

–Vi har byggt en industrination med anmärkningsvärd slagkraft, med både stora och små företag som lagt grunden för vårt välstånd.

Sedan 1921 är det tradition att dela ut guldmedaljer. Årets guldmedaljörer – Hans Dalborg, Lena Olving, Max Tegmark och Spotify-duon Martin Lorentzon och Daniel Ek (som inte hade möjlighet att närvara) – fick ta emot utmärkelsen av kung Carl-Gustaf.

Historikern och författaren Gunnar Wetterberg tecknade ett porträtt av IVA-grundaren Axel F. Enström. En man med pondus som med sin placering mitt i ingenjörernas nätverk kom att dominera akademiens första kvartssekel.

Det årliga talet om ”Framsteg inom forskning teknik” hölls av Tuula Teeri, akademiens tionde vd. Men talet inleddes oväntat och överraskande av Axel F. Enström, IVA:s förste vd, som klev fram på scenen i form av ett hologram och höll ett kort anförande.

–Bilden av ingenjörernas uppgift att skapa välstånd - som han målade i sitt tal senhösten 1939 – är fortfarande lika aktuell. Ingenjörernas avgörande roll för samhällsutvecklingen har inte minskat, snarare tvärt om. Och fortfarande är hans ord om forskningens betydelse lika viktiga, sa Tuula Teeri.

Hon knöt i sitt tal an till den internationella vetenskapskonferens som IVA arrangerade iStockholm i somras. Temat var ”Engineering a better world”. Många tekniska framsteg och lovande framtidsplaner presenterades där.

–Men viktigaste budskapet var att den hållbara teknikutvecklingen måste gynna fler, i alla regioner och i alla länder. Lyckas vi inte med det så riskerar vi att teknikrädsla och teknikmotstånd tar över. Vi måste lyckas att med fakta övertyga människor om att ny teknik kan hjälpa oss, oavsett var vi befinner oss, sa hon och påminde om IVA:s vision: Teknik i mänsklighetens tjänst.

–Sverige har stora möjligheter att bidra med teknik och att samtidigt förstärka landets konkurrenskraft. Sverige profilerar sig utomlands med svenska värden, jämställdhet, trygghet och tillit men också med gedigen kunskap om hållbar teknik och hållbar samhällsutveckling.

För att lyckas globalt med detta krävs att vi prioriterar rätt, att vi har en gemensam vision och samsyn om Sveriges framtida investeringar, menade Tuula Teeri.

foto: http://www.greenpix.se Daniel Söderberg, Katriina Mäkinen och Karina Ljungdahl

Kontaktinformation

Johanna Theander
Redaktör
Telefon 073-443 49 18