Festligt firande på 95:e sammankomsten

Det blev tal, medaljregn, belöningar och minnesord under firandet av IVA:s 95:e högtidssammankomst i Stockholms konserthus. Sedan följde middag, fest och dans till långt in på natten i Stadshuset.

Industrimannen Leif Johansson, preses för IVA, valde förnyelse som tema för sitt tal i Stockholms konserthus. Han påminde om att vi har en ny regering i Sverige, en ny statsminister och dessutom ett nytt EU-parlament och en ny kommission. Men han syftade inte enbart på att den politiska kartan ritats om.

– Ett annat ord för förnyelse är innovation. Vi måste bejaka innovation och utveckling även om det ibland kan bli smärtsamma förändringar. Forskningen visar entydigt att det är samhällen som klarar omställningar som utvecklas bäst. Inte minst för jobbens skull, sa han.

Underhållningsindustrin tog han som exempel på hur svårt det kan vara att se in i framtiden:

– Vem kunde till exempel förutse spelindustrins stora framgångar, och senare dess påverkan på områden som visualiseringsteknik? Jag tycker det är mer utvecklande och faktiskt roligare att omfamna det nya, sa Leif Johansson.

Han tittade också i backspegeln, när han som ung Chalmerist sommarjobbade på löpande bandet på Volvo och monterade stötdämpare på Volvo 164. Det var ett roligt jobb. Möjligen lite tungt. Men vad han framför allt påmindes om var hur mycket bättre dagens bilar är när det gäller energiförbrukning, buller, miljöpåverkan och återvinning. Resurseffektiva affärsmodeller är förnyelse.

I sin presentation av ”Framsteg inom forskning och teknik” knöt Björn O. Nilsson, vd för IVA, an till det inledande temat. Han tyckte sig se en politisk vilja till förnyelse i regeringsdeklarationen. I den tog statsministern upp flera av IVA:s hjärtefrågor: innovation, utbildning, forskning och energi. Björn O. Nilsson tycker att det föreslagna Innovationsrådet kan bli spännande och förslaget om en Energikommission bedömde han som helt nödvändigt.

Björn O. Nilssons tal hade fokus på materialteknik. En hemlig gäst dök upp på scenen: den hyllade och prisade Linköpingsforskaren Magnus Berggren som håller på att utveckla tryckt elektronik till en lysande affär. Om några år är pappret i den smarta förpackningen uppkopplad till internet. Snacka om förnyelse.


Se alla bilderna