Festligt firande på IVAs 98e högtidssammankomst

Högtidssammankomsten 2017 blev en enda lång fest. Tal, utdelning av guldmedaljer och minnesord över funkispionjärerna Markelius och Åhrén. Men samtidigt var HS tack och farväl till preses Leif Johansson och IVAs vd Björn O. Nilsson. Och premiärframträdande för nya vd Tuula Teeri.

Leif Johansson, som vid årsskiftet slutar som preses, tryckte i sitt sjätte och sista tal i Konserthuset på hur roligt det varit att bidra till IVAs uppdrag: att till nytta för samhället främja tekniska och ekonomiska vetenskaper och näringslivets utveckling. Han pekade på Jobbsprånget som ett bra exempel på när IVA gör skillnad. Han tog ett konkret exempel: Kidist Siged, som kom till Sverige från Etiopien med en gedigen utbildning som civilingenjör. Men det räckte ändå inte till ett jobb.

– Efter många försök, på flera platser runt om i Sverige fick hon kontakt med Jobbsprånget via Facebook. Då började det hända saker. Kidist Siged fick en praktikplats på Volvo i Umeå och är nu anställd som kvalitetsingenjör, sa han

Leif Johansson passade också på att gratulera Jobbsprånget som nyligen fått finansiering av såväl Wallenbergstiftelserna som från Näringsdepartementet.

Han avslutade, apropå att IVA fyller hundra, med att säga:

– Kunskap och entreprenörskap har varit viktigt de senaste 100 åren – och det kommer att vara minst lika viktigt de kommande 100 åren.

Björn O. Nilsson, som lämnar IVA efter drygt nio år som vd, tittade i den årliga översikten ”Framsteg inom forskning och teknik” i backspegeln och såg ett mönster efter att han analyserat samtliga tidigare tal:

– Det händer ofantligt mycket spännande, allt bättre forskning sker och allt fler lösningar på samhällsproblem presenteras, sa han

Fem trender hade han spanat in i sina tal: livsvetenskap, kunskap, hållbarhet och miljö, digitalisering och framtidens arbete

– När jag ser tillbaka blir jag stolt över allt bra som görs i vårt lilla land; helt nya koncept som akademi och företag forskat fram här i Sverige. Visst hänger vi med och visst är vi konkurrenskraftiga som land, sa han
Men ett orosmoln hänger över kompetensförsörjningen.

– Det är just nu kanske det största bekymret för såväl små som stora forskande företag, avslutade Björn O Nilsson sitt sista och nionde tal i Konserthuset.

Han passade också på att bjuda upp sin efterträdare professor Tuula Teeri på scenen för ett samtal. Hon kommer närmast från jobbet som rektor för Aalto universitet. Universitet grundades 2010 genom en sammanslagning av Helsingfors handelshögskola, Konstindustriella högskolan och Tekniska högskolan. Hon är professor i träbioteknik och molekylär bioteknik, hon har tidigare varit prorektor på KTH.

– Sammanslagningen var en utmaning och ett gigantiskt uppdrag. Men det fanns också stora resurser, sa hon.

Björn O. Nilsson bjöd också upp till en lättsam Finnkamp. Tuula Teeri fick svara på frågor i sex grenar; allt från Eurovision Song Contest till produktion av sågade trävaror. Det gick strålande för IVA:s nya vd. Hon klarade fem av sex frågor. Det bådar gott för framtiden. Fakta är viktigt.

Festligheterna fortsatte på sedvanligt sätt med mingel, middag och dans på Stadshuset. Flest applåder och skratt fick mottagaren av den stora guldmedaljen, näringslivslegendaren Anders Scharp. Han avvek från protokollet, lade manus åt sidan i talarstolen och pratade fritt ur hjärtat i sitt tacktal. Det blev lite längre än planerat. Men väldigt underhållande.


Se alla bilder 

Kontaktinformation

Johan Weigelt
Akademisekreterare och vice vd
Telefon 08-791 29 44