Finalist i företagstävlingen Smart industri: LumenRadio

Tillförlitlig trådlös kommunikation och ett egenutvecklat inbyggt operativsystem gör att LumenRadios kunder tryggt kan skrota sina kablar. Bolaget är en av sex finalister i företagstävlingen Smart industri.
Lumenradio Christian Sahlin2.jpg

Grunden i snabbväxande LumenRadios erbjudande är Mira-plattformen som är ett egenutvecklat operativsystem för meshande trådlös kommunikation. Med det som kärna har bolaget utvecklat lösningar och produkter som ersätter kablar. Från början för professionell belysning men numera också till industri och fastighetsautomation.

– Vår patenterade teknik kan samverka med annan radiotrafik utan att störa eller bli störd. Tillförlitlighet i kommunikationen är en viktig anledning till att LumenRadio är framgångsrikt, säger Christian Sahlin, som är chef för affärsområdet Industry.

I det paket LumenRadio erbjuder ingår, förutom operativsystemet, en meshande radiostack med möjlighet att samtidigt kommunicera punkt-till-punkt via Bluetooth.

– Vi gör all utveckling av mjukvara själva. Och vi designar även hårdvaran. Företaget är ingenjörstungt och lägger mycket tid på utveckling av produkter.

Det har resulterat i runt tjugo patent. Att skapa fler är ett av företagets mål. Att ha koll på den senaste tekniken är därför, menar Christian Sahlin, en viktig uppgift.

– Vi vill inte bara göra stegvis utveckling av våra produkter, utan tittar på vad som kan komma i framtiden. Det som kunderna ännu inte riktigt insett att de vill ha.

God kunskap om kundernas behov och verksamheter i olika branscher är ett viktigt inslag i LumenRadios affärsidé.

– Vi kan kundernas applikationer och har till exempel stor och lång erfarenhet av ljusstyrning av stora evenemang som konserter. Det brinner vi för. Det var ju intresset för belysning i offentliga miljöer som gjorde att vi startade företaget. Det smittade av sig när vi gick in i fastighetsautomation och industri. Då såg vi till att verkligen veta vad det handlade om, säger Christian Sahlin.

Det täta samarbetet med kunderna medför att produktutvecklingen anpassas efter deras önskemål.

Företagets framgångar beror också på att LumenRadio har satsat på global närvaro. Kontor finns i Tyskland och i USA. I USA är många av kunderna verksamma inom branscher som film och underhållning.

Men Christian Sahlin framhåller att LumenRadio är ett svenskt företag som är fast förankrat i Göteborg och som jobbar tätt ihop med svensk industri. SKF och ABB är några exempel.

Trots framgångar hos insiktsfulla kunder saknas inte utmaningar. En är själva marknaden.

– Än har inte brytpunkten kommit. Men vi är på en marknad där allt fler produkter blir uppkopplade. Många företag ser inte problemen med de ökande störningar som sker i radiomiljön. När allt fler kommer att trängas på det licensfria frekvensbandet kommer det att bli betydligt fler störningar. Eftersom de inte syns så tydligt än är det ibland svårt att visa på fördelarna med vår störningsfria teknik. Det är rent av en utmaning att vi ligger lite före vår tid, säger Christian Sahlin.

Han hoppas att allt fler får upp ögonen för att det numera är en myt att trådlös kommunikation inte går att lita på helt och fullt.

– Ny teknik har förändrat den situationen. Finalplatsen i tävlingen Smart industri gör att medvetenheten om vår teknik ökar. När ett anrikt varumärke, som IVA, lyfter fram tekniken så är det också en kvalitetsstämpel. Det är svårt för alla små teknikbolag som startar med en vision att slå ner muren av gammal traditionell teknik. Att bli uppmärksammad i en sådan här tävling gör att man får ett ökat förtroende i kommande diskussioner med potentiella kunder, säger Christian Sahlin.

Sex företag har utsetts till finalister i den femte omgången av företagstävlingen Smart industri: Climeon, LumenRadio, OP Teknik, MTEK Industry, Somas Instrument och ZeroPoint Technologies. Tävlingen, som instiftades 2016 av Siemens, Teknikföretagen och IVA, uppmärksammar och belönar företag som tar vara på digitaliseringens möjligheter på ett smart och innovativt sätt med tydliga resultat. Vinnare och eventuella hedersomnämnanden presenteras den 11 februari.