Finalist i företagstävlingen Smart industri: Mtek Industry

Mtek Industry i Alfta erbjuder tillverkande företag mjukvara som gör produktion billigare och mer miljövänlig. Bolaget är en av sex finalister i företagstävlingen Smart industri.
Mtek Mattias Andersson2.jpg

Mattias Andersson är grundare och vd för Alftaföretaget Mtek Industry. Han har lång erfarenhet av att automatisera och effektivisera produktion. Från början erbjöd bolaget konsulttjänster. Numera är affärsmodellen att vara leverantör av mjukvara. Med Mteks programvara kan tillverkande företag bland annat enkelt integrera sin produktionsteknik med robotik.

– Vi har mjukvarulösningar med vilka våra kunder kan utveckla verktyg för att bli bättre på att producera effektivare, billigare och mer miljövänligt. Dessutom kan de skapa värde från sina dataströmmar, säger Mattias Andersson.

Mtek kan även hjälpa industriföretag med maskinnära utveckling som att automatprogrammera industrirobotar.

– Med vår teknik får de bättre utfall av sin strategi för automation. Våra kunder kan också utveckla egna metoder med stöd av vår metodnära mjukvara. Den hjälper dom bland annat att göra bättre kalkyler.

Dessutom medför Mteks lösningar att rätt saker utförs i rätt ordning.

– Det innebär att dom kan digitalisera sin produktion med människan i fokus.

Genom att digitalisera alla steg i en process med Mteks teknik försvinner också traditionell hantering av papper för manuella uppföljningar. All inblandad personal får på så sätt tillgång till all och samma information och historik.

– Effekterna av detta kan bli stora. En av våra kunder, Assa Abloy, kunde ta hem sin skandinaviska produktion och samla den till fabriken i Eskilstuna, säger Mattias Andersson.

Utan gedigen kunskap om produktionsteknik, design, robotik och insikter om digitaliseringens möjligheter hade Mteks steg från konsultbolag till mjukvaruleverantör varit svårt att ta. Och utan digitala lösningar rent av omöjligt.

- Vi utvecklar allt i egen regi. Vi har policyn att allt ska ske så lokalt som möjligt. Bland annat av miljöskäl. Dessutom vill vi behålla utvecklingen i Sverige, i Hälsingland och framför allt i Alfta.

Att lyckas få ett företag, beläget i Alfta, beroende av såväl den senaste tekniken, som att utveckla densamma är, framhåller Mattias Anderson, inte svårt. Snarare tvärt om. Även kompetensförsörjningen är problemfri.

– När vi startade företaget tog jag kontakt med gymnasiet i Ovanåkers kommun. Vi erbjöd oss att utbilda eleverna i produktionsteknik, ledarskap och robotik.

Det föll i god jord. Och på det sättet får Mtek löpande kompetensförsörjning.

– Men de anställda är en mix av erfaret folk, bland andra flera med erfarenhet som utvecklingschefer, och yngre förmågor. Folk har flyttat hem och några har flyttat in. Än så länge har vi inte haft svårt att attrahera lämpliga kompetenser. Livskvaliteten här är svårslagen.

Den stora utmaningen för Mtek är, menar Mattias Andersson, att växa tillräckligt snabbt.

– ABB och ett amerikanskt börsnoterat bolag har gått in som delägare. Dom vill hjälpa oss att bli globalt verksamma.

Och att gå till final i tävlingen Smart industri ser han som ett bevis på att det är möjligt att nå ut i världen och göra ett avtryck även om startpunkten är landsorten i Sverige.

– Finalplatsen är oerhört smickrande. Vi är stolta allihop. Det är det närmsta jag någonsin kommer Nobelpriset, säger han.

Sex företag har utsetts till finalister i den femte omgången av företagstävlingen Smart industri: Climeon, LumenRadio, OP Teknik, MTEK Industry, Somas Instrument och ZeroPoint Technologies. Tävlingen, som instiftades 2016 av Siemens, Teknikföretagen och IVA, uppmärksammar och belönar företag som tar vara på digitaliseringens möjligheter på ett smart och innovativt sätt med tydliga resultat. Vinnare och eventuella hedersomnämnanden presenteras den 11 februari. 

Kontaktinformation

Monica Sannerblom
Projektkoordinator
Telefon 08-791 29 43