Finalist i företagstävlingen Smart industri: OP Teknik

Med sensorer, mjukvara, maskininlärning och roboten Selma utvinner OP Teknik automatiskt värdefull råvara ur avfall. Bolaget är en av sex finalister i företagstävlingen Smart industri.
OP Teknik Fredrik Brandt2.jpg

– I återvinningsbranschen finns mycket pengar att tjäna. Man ska se avfall som en råvara inte som skräp, säger Fredrik Brandt, product manager på OP Teknik.

Bolaget har utvecklat ett robot- och mjukvarubaserat system, Selma (Select Material), som automatiskt och snabbt sorterar bygg- och rivningsavfall. Eller lika gärna trä, sten och avfall från industrier.

OP Teknik är ett av företagen i OP-gruppen som har mångårig erfarenhet av återvinning.

Att det är lönsamt att återvinna avfall beror till stor del på statliga regleringar.

– De är väldigt bra. Regleringarna premierar bra sortering. Och gör man det går det att sälja det återvunna materialet som råvaror.

Men sorteringen måste ske effektivt för att processen ska vara lönsam. Och det är där OP Tekniks automatiska system kommer in i bilden.

Utvecklingen startade med små tester. Det visade sig att det via kameror gick att klassificera olika bitar av skilda material på ett transportband. Men bitarna ska plockas också. Ett lokalt robotföretag kontaktades och en första prototyp byggdes.

– Vi sålde en installation. Kunden var med från början för att utforma anläggningen så att den skulle fungera optimalt.

De mekaniska delarna i systemet bygger, enligt Fredrik Brandt, inte på någon raketforskning. Robotarna, exempelvis, köps så färdiga som möjligt.

– Hemligheten är att veta hur man klassar material som far förbi på transportbandet. Det vet vår mjukvara. Den är hjärnan i systemet. Mjukvaran måste veta hur roboten ska plocka. Vilka bitar ska den välja? Vad ska roboten göra om det ligger bitar på varandra på bandet?

På OP Teknik har man inte funderat på om det är en digitaliserad process man utvecklat och marknadsför. Det är självklart och utan maskininlärning hade det blivit knepigt att få Selma att plocka rätt bit till rätt låda.

Det finns utmaningar att hantera för systemet.

– För att kunna mäta material ska det gärna vara det som avfall inte är. Rent, torrt och inte lerigt. Och när en kunds materialblandning ändras, så måste också systemet justeras. Bitarna måste vara homogena. En träbit som sitter fast i betong går ju inte att klassificera. Därför gäller det att krossa det som ska sorteras till lagom stora stycken.

Är det som hamnar på sorteringsbandet mycket små bitar, blir det väldigt många plock för Selma. Varje plock kostar en slant. Och blir det väldigt många plock försvinner lönsamheten.

– Plockar man lagom stora bitar av homogent material blir däremot lönsamheten för återvinnaren god. 

Återvinning av avfall från byggen och industrier är en bra och miljövettig affär för både OP Teknik och deras kunder. Men, Fredrik Brandt ser fler möjligheter för systemet.

– Jag vill gärna att vi kommer in på andra marknader. Tänk en stor snabbmatskedja. Där får man ju mer avfall än mat. Många stora bolag hanterar mängder med emballage. Där skulle vår teknik kunna göra nytta.

Även om OP Teknik är ett snabbt växande företag, så är det fortfarande ett litet bolag. Därför uppskattar Fredrik Brandt den uppmärksamhet som finalplatsen i tävlingen Smart industri medför.

– Det är utan tvekan utmärkt. Vi har fått jättebra input och folk hör av sig och undrar om de kan använda tekniken i sin verksamhet. En vinst i tävlingen skulle dra än mer uppmärksamhet till våra anläggningar i Sverige. Det här är en maskin som är svår att sälja med en powerpoint-presentation. Jag hoppas också kunna få nya kontakter och uppslag om exempelvis affärsmodeller genom tävlingen, säger Fredrik Brandt.

Sex företag har utsetts till finalister i den femte omgången av företagstävlingen Smart industri: Climeon, LumenRadio, OP Teknik, MTEK Industry, Somas Instrument och ZeroPoint Technologies. Tävlingen, som instiftades 2016 av Siemens, Teknikföretagen och IVA, uppmärksammar och belönar företag som tar vara på digitaliseringens möjligheter på ett smart och innovativt sätt med tydliga resultat. Vinnare och eventuella hedersomnämnanden presenteras den 11 februari. 

Kontaktinformation

Monica Sannerblom
Projektkoordinator
Telefon 08-791 29 43