Finalist i företagstävlingen Smart industri: Somas Instrument

Säffleföretaget Somas Instrument utvecklar och tillverkar regler- och avstängningsventiler i rostfritt stål till industrier över hela världen. Nu ska ventilerna fjärrövervakas och med AI är en ny affärsmodell i sikte. Bolaget är en av sex finalister i företagstävlingen Smart industri.
Kristina_Utbildningsrum.jpg

I över 75 år har Somas Instrument utvecklat och tillverkat avancerade ventiler i syrafast stål. Den största delen av ventilerna exporteras och kunderna finns i flera olika branscher.

För några år sedan började man undersöka på vilket sätt digitalisering skulle kunna hjälpa både kunder och det egna företaget att bli än mer effektiva.

Kristina Hellström är project manager på Somas Instrument. Hon driver företagets projekt för att digitalisera viktiga delar av familjeföretagets verksamhet.

– Det vi velat lyfta fram i tävlingen Smart industri är i första hand vad vi gör tillsammans med pappers- och massaindustrin. Från att ha varit utvecklare och tillverkare av ventiler så undersöker vi möjligheten att också erbjuda digitala tjänster, säger hon.

Den digitala utvecklingen har redan lett till en plattform SomAware där kunder kan hämta information om sina ventiler.

På lite sikt är målet att fjärrövervaka ventilerna för att ha koll på deras hälsa och för att kunna föreslå lämpliga åtgärder till kunden. Pilotprojekt pågår för att skala upp verksamheten, som döpts till SomVerify.

– Pilotprojekten går bra. Vi har både jobbat på egen hand med utvecklingen och tagit hjälp av utomstående experter och andra partner för att komma vidare och lära oss det vi inte kan själva.

För ett traditionellt verkstadsföretag kan det, påpekar Kristina Hellström, vara svårt att veta exakt vad man ska satsa på i den digitala världen. På Somas är man fullt medvetna om att utveckling behövs för att komma vidare och för att fortsätta att vara en attraktiv leverantör.

– Många saker har stor potential. Det är en utmaning att välja rätt område. Vi vill komma igång och sen utvärdera innan nästa steg. Vi använder befintliga metoder och anpassar dom till något som passar oss.

Nästa fas i utvecklingen är att gräva djupare i möjligheterna med AI och maskininlärning. Tillsammans med AFRY och med stöd av Vinnova pågår sedan några månader ett projekt med målet att kunna förutse ventilernas behov av underhåll. Basen i projektet är Somas insamlade data från smarta ventiler.

– Men vi ska inte digitalisera för digitaliseringens skull, utan den ska hjälpa oss på en nivå som passar oss. Det måste uppstå ett mervärde i form av att vi blir mer effektiva.

Om allt går i lås påverkas säkerligen Somas affärsmodell en hel del.

– Vi jobbar med att utveckla nya tjänster. Ett möjligt scenario är att vi tar ett större helhetsansvar för drift och service. En annan möjlighet kan vara att vi börjar hyra ut ventiltimmar, säger Kristina Hellström, som blev glatt överraskad över att Somas blev nominerat till företagstävlingen Smart industri.

– Och nu är vi jätteglada över finalplatsen. Den är väldigt positiv. Det är roligt att vi blir uppmärksammade för det arbete vi gör, säger hon.

Sex företag har utsetts till finalister i den femte omgången av företagstävlingen Smart industri: Climeon, LumenRadio, OP Teknik, MTEK Industry, Somas Instrument och ZeroPoint Technologies. Tävlingen, som instiftades 2016 av Siemens, Teknikföretagen och IVA, uppmärksammar och belönar företag som tar vara på digitaliseringens möjligheter på ett smart och innovativt sätt med tydliga resultat. Vinnare och eventuella hedersomnämnanden presenteras den 11 februari. 

Kontaktinformation

Monica Sannerblom
Projektkoordinator
Telefon 08-791 29 43