Finalist i företagstävlingen Smart industri: ZeroPoint Technologies

Supersnabb kompression som dubblar datorernas arbetsminne och ger upp till 50 procent högre prestanda per watt. Den tekniken erbjuder startupbolaget ZeroPoint Technologies. Bolaget är en av sex finalister i företagstävlingen Smart industri.
Zeropoint Klas Moreau.jpg

Sedan 70-talet har Moores lag inneburit att datorers prestanda har dubblerats ungefär var 18:e månad. Detta har sedan ett antal åt upphört att gälla, framför allt på grund av begränsad prestanda och kapacitet i minnessystemet. Men det finns hopp. Startupbolaget ZeroPoint Technologies har en lösning.

Klas Moreau är företagets vd.

– Vi har en teknik som höjer verkningsgraden av det tillgängliga arbetsminnet. Det visar sig att en stor del av innehållet i minnet är redundant och går att komprimera, säger han.

Om arbetsminnet komprimeras kan det plötsligt rymma dubbelt så mycket. Då går det att utföra större beräkningar.

Grunden för ZeroPoints teknik bygger på Chalmersprofessor Per Stenströms forskning i slutet av 1990-talet. Men det tog till 2016 innan utvecklingen nått en punkt där det blev möjligt att grunda företaget.

– Nu kan vi, i realtid, komprimera all information till och från arbetsminnet. Processen är extremt snabb för att det inte ska uppstå någon märkbar fördröjning, säger Klas Moreau.

Han påpekar också att ZeroPoints teknik är icke-förstörande. Det vill säga att ingen information förloras när den komprimeras eller packas upp.

Men för att kunna utnyttja den effektiviserande tekniken måste mikrochippen redan från början innehålla funktionen. Lämpligen då ihop med den existerande funktionen för kontroll av minnet.

– Det är egentligen bara en ytterligare funktion tillverkarna behöver lägga in i sin arkitektur.

I slutändan, när det gäller färdiga produkter, finns två möjligheter med den dubblerade minneskapaciteten.

– En tillverkare av exempelvis smarta telefoner i premiumsegmentet skulle kunna välja att erbjuda en telefon som fysiskt innehåller åtta gigabyte till ett pris som om den hade sexton. Och i det lägre segmentet skulle det omvända vara tänkbart.

Antingen kan man alltså, för samma pengar få mer minne till premiumprodukter, eller så använder man funktionen som kostnadsbesparing.

ZeroPoint, som fortfarande arbetar på sin affärsmodell, siktar på tre huvudsakliga segment: servrar, inbyggda system för tele- och datakommunikation samt smarta enheter, som just telefoner.

– Vi har kunder inom alla segmenten. Men jag tror att det stora genomslaget kommer inom servermarknaden. Där blir vinsterna i kostnads- och energibesparing för exempelvis serverhallar mycket stora. Dataanvändningen kommer inte att minska i framtiden. Kan man utnyttja befintliga hårdvaruresurser bättre, så kommer man att göra det. Jag är övertygad om att man kommer att hitta vår teknik i många produkter som kräver hög belastning av minnet, säger Klas Moreau.

Han påpekar också att tekniken inte är lämplig för alla typer av chipp.

– För chipp som är avsedda för Internet of Things är vår teknik alldeles för överkvalificerad. Dom chippen har väldigt låg bandbredd och mycket låg prestanda.

Finalplatsen i Smart industri passar bra för ett bolag som är i en tidig fas på vägen mot marknaden.

– Vi behöver synas och uppmärksammas i sammanhang där inte bara våra kunder får upp ögonen för oss. För oss är det minst lika viktigt att hitta förespråkare för tekniken som att hitta rätt kunder. IVA, med sitt nätverk och sin synlighet både nationellt och internationellt, kan vara en viktig plats att synas på för oss. Nya svenska mikroelektronikbolag dyker inte upp alltför ofta. Så det är viktigt och bra för oss att uppmärksammas som ett sådant, säger Klas Moreau.

Sex företag har utsetts till finalister i den femte omgången av företagstävlingen Smart industri: Climeon, LumenRadio, OP Teknik, MTEK Industry, Somas Instrument och ZeroPoint Technologies. Tävlingen, som instiftades 2016 av Siemens, Teknikföretagen och IVA, uppmärksammar och belönar företag som tar vara på digitaliseringens möjligheter på ett smart och innovativt sätt med tydliga resultat. Vinnare och eventuella hedersomnämnanden presenteras den 11 februari. 

Kontaktinformation

Monica Sannerblom
Projektkoordinator
Telefon 08-791 29 43