Finalist i företagstävlingen Smart industri: Väderstad AB

Intervju med Mats Båverud, koncernchef Väderstad AB som är en av fem finalister i företagstävlingen Smart industri 2019 - om utmaningar och framgångsfaktorer kopplade till digitaliseringen av små- och medelstora företag.
Mats Båverud, Väderstad AB webb.jpg

Väderstad är en anrik tillverkare av jordbruksmaskiner, med sin bas i just Väderstad I Östergötland. Väderstads maskiner och metoder har varit banbrytande i generationer och det är inte första gången de uppmärksammas för sin innovativa förmåga. De har bland annat förärats en silvermedalj i Agritechnica Innovation Award, och fick ett hedersomnämnande I företagstävlingen Smart industri 2016.

- Vi är mycket stolta och glada över nomineringen som är ett bevis för vår starka innovationskraft med förmåga att omsätta idéer till effektiva lösningar, säger Mats Båverud, koncernchef för Väderstad AB om att ha utsetts till en av fem finalister i IVAs företagstävling Smart industri.

Vilka har hittills varit era stora utmaningar kopplade till digitaliseringen?
- Det händer så fantastiskt mycket inom området och det är en djungel av möjligheter och alternativa vägar. Det gäller att välja rätt väg som ger våra kunder det mervärde som vi som företag vill leverera, och det i sin tur kräver kunskap och klokhet. Internt i våra processer är säkerhet och stabilitet styrande, det ger oss möjligheten att effektivisera optimalt.

Vilka har era framgångsfaktorer varit?
- Valet av väg är viktigt och företagets strategier och principer är grunden. Men därutöver är förankring hos våra kunder samt kunskap och insikt i den nya teknikens risker och möjligheter nödvändiga faktorer.

Vilka utmaningar ser ni huvudsakligen framåt och hur tar ni er an dem?
- Vi vet att kompetensbehovet är och kommer att vara en utmaning. Vi arbetar med intern kompetensutveckling men har även samarbeten med universitet liksom andra företag där det fungerar bra, avslutar Mats Båverud.

Fem företag har utsetts till finalister i den fjärde omgången av företagstävlingen Smart industri: Mobilaris, Moelven Valåsen AB, Moving Floor AB, Stockholms Verkstadsaktiebolag samt Väderstad AB.

Tävlingen, som instiftades 2016 av Siemens, Teknikföretagen och IVA, uppmärksammar och belönar företag som tar vara på digitaliseringens möjligheter på ett smart och innovativt sätt med tydliga resultat. Vinnaren presenteras den 5 februari 2020, och första pris är en skräddarsydd internationell kunskapsresa.