Finska Sitra världsbäst på cirkulär ekonomi - nu kommer de till IVA

Det finska centret Sitra utsågs tidigare i år vid World Economy Forum i Davos till världens bästa offentliga aktör inom cirkulär ekonomi. Priset, The Circulars Awards, tilldelades Sitra bland annat för upprättandet av världens första nationella vägkarta för cirkulär ekonomi. Den 22 november kommer de till IVA.
Finland_flagga_1200px.JPG

The Circulars Awards väljer årligen världens ledande aktörer inom cirkulär ekonomi i sju kategorier.

"Att Sitra utnämns som världens ledande offentliga aktör inom cirkulär ekonomi är ett resultat av ett mångårigt samarbete mellan flera aktörer inom cirkulär ekonomi", säger Kari Herlevi, projektdirektör vid Sitra, i en nyhetsartikel om vinsten.

Sitra är en offentlig finsk innovationsstiftelse som både verkar som investerare och tankesmedja och som sorterar direkt under det finska parlamentet. Sitra har under de senaste åren drivit ett framgångsrikt arbete för att snabba på framväxten av en cirkulär ekonomi i Finland.

Bland annat handlar det om framtagandet av den systematiska verksamhetsmodellen FISS, organisering av världens första World Circular Economy Forum i Helsingfors 2017 och framtagandet av världens första nationella vägkarta för cirkulär ekonomi. Utifrån denna vägkarta har Sitra och den finska regeringen dessutom tagit fram en uppsättning åtgärder för att implementera den cirkulära ekonomin.

Den 22 november kommer Sitras Jyri Arponen till IVA för att föreläsa vid IVA-projektet Resurseffektivitet och cirkulär ekonomis workshop om nya cirkulära affärsmodeller.