Framtidens hållbara livsmedelssystem i fokus

Livsmedel, hälsa och hållbarhet var frågor som stod i fokus när den internationella konferensen EAT Stockholm Food Forum arrangerades för andra året.
Livsmedelsproduktion_1200px.jpg

Att skapa ett mer hållbart jordbruk och samtidigt mätta en växande befolkning på jorden är en stor utmaning, men också att få oss alla att äta mer hälsosamt. Alla dessa frågor hänger ihop anser initiativtagarna till EAT, Stordalen Foundation och Stockholm Resilience Centre. Konsortiet har en vision om att förändra hela det globala livsmedelssystemet till 2050 genom att involvera aktörer från hela samhället, forskare, politiker och näringsliv.

Vid konferensen Stockholm Food Forum i slutet av maj varvades presentationer med workshops och minglande. På talarlistan fanns bland andra Nestlés koncernchef Paul Bulcke, de nordiska statsministrarna Stefan Löfvén och Erna Solberg samt Jeffrey Sachs, chef för Earth Institute vid Columbia University och tidigare rådgivare till FNs generalsekretare. Även eldsjälar som kinesiska Peggy Liu, som jobbar med barn och fetma i hemlandet, samt Ellen MacArthur, som propagerar för cirkulär ekonomi, framträdde. Många talade om 2015 som ett avgörande år, med tanke på klimattoppmötet i Paris och de nya millenniemål som FN ska anta.

Ett kort referat från konferensen i tidningen Camino hittar du här. Caminos chefredaktör Johanna Stål är för övrigt moderator för det "schnippeldisco" som IVA-projektet Resurseffektiva affärsmodeller arrangerar i Almedalen den 29 juni. Mer om konferensen och om EAT-initiativet hittar du på organisationens hemsida

Kontaktinformation

Helena Mehra
Kommunikationsansvarig Forskning & Utbildning
Telefon Tel: 08-791 29 42