Från brödsvinn till kläder från gamla limpor

IVAs projekt Resurseffektivitet och cirkulär ekonomi håller för närvarande på att utarbeta ett mått för att mäta matsvinn i Sverige. Mycket behöver göras för att bemöta svinnet - exempelvis motsvarar bara brödsvinnet 350 limpor per minut i vårt land. Men ny forskning undersöker också om det går att göra kläder (!) av gammalt bröd.
Bread_1200px.jpg

En ny studie från Högskolan i Borås och SLU visar att den totala mängden brödsvinn är 80 400 ton per år i Sverige - eller hisnande 350 limpor i minuten, rapporterar tidningen Livsmedel i Fokus. Kostnaden - om varje limpa kostar 30 kronor - är 2,4 miljarder kronor per år. Svinnet inkluderar hela värdekedjan, från bagerier till livsmedelsbutiker, restauranger och hushåll.

För att komma tillrätta med just brödsvinnet forskar Högskolan i Borås om brödavfall kan omvandlas till nya produkter med hjälp av så kallade filamentösa svampar som odlas på brödavfall i bioreaktorer. Resultatet blir en biomassa av svamp, där proteinet sedan kan tas bort och användas till mat eller djurfoder. Fibrerna som finns kvar bör gå att använda för att spinna ett garn eller för att skapa nonwoven-textil. I slutänden hoppas forskarna kunna använda svampen till bland annat kläder och andra textilier.

– Vi har sett att mycket av matavfallet från livsmedelsbutiker är bröd och därför ville vi se hur vi kunde omvandla det till en ny produkt, säger Akram Zamani, universitetslektor i Resursåtervinning vid Högskolan i Borås på sajten Expertsvar.