Glittrande högtidssammankomst i gyllene sal

Tal, utdelning av åtta guldmedaljer, minnesord över HVDC-teknikens fader, presentation av nya ledamöter och utdelning av stipendium. Allt i Gyllene salen i Stockholms stadshus.

Inför kungaparet, riksdagens talman, statsråd och 300 festklädda gäster öppnade preses Carl-Henric Svanberg sin sista högtidssammankomst.

I sitt tal framhöll han att vår viktigaste gemensamma uppgift är att hejda den globala uppvärmningen. För att lyckas med detta krävs mer globalt samarbete, ny teknik och förmågan att nyttiggöra den. Även om utmaningarna är stora, så ser Carl-Henric Svanberg optimistiskt på möjligheterna.

– Jag är ingenjör och därför är jag optimist, sa han.

Hans tal innehöll även en kärnfull geopolitisk analys. Europa är klämt mellan två supermakter. Ett Kina som expanderar och ett USA som är alltmer inåtvänt.

– EU har stor potential, men enligt mitt sätt att se är Europa fortfarande alltför fragmenterat.

IVAs roll, med drygt tusen kvalificerade ledamöter, kommer även i fortsättningen att vara ytterst viktig, konstaterade han.

Årets minnesteckning, om HVDC-teknikens fader Uno Lamm, framfördes av hedersdoktor Bo Normark. Han poängterade att Uno Lamm inte bara var en genial Asea-ingenjör och uppfinnare, utan också att han hade förmågan att ta den nya tekniken till marknaden. Dessutom kunde den samhällsintresserade Uno Lamm navigera rätt i det politiska systemet.

Uno Lamm var inte ensam om att uppmärksammas i Gyllene salen. Såväl årets som förra årets mottagare av IVAs guldmedaljer, fick ta emot sina hederstecken ur kungens hand.

Vartannat år delar IVA ut ett stipendium till John och Margaretha Aspegrens minne. I år mottog Josefin Wangel detta för sina framtidsstudier i urban hållbarhet.

Traditionsenligt avslutades högtidssammankomsten med vd:s tal under rubriken Framsteg inom forskning och teknik. I år tog Tuula Teeri avstamp i grundforskningens betydelse för det rekordsnabba framtagandet av vaccinerna mot covid-19. Förutom att presentera nyheter från forskning och näringsliv intervjuade hon också Mikael Dolsten, forskningschef Pfizer och Saabs vd Micael Johansson om vikten av samverkan mellan akademi och företag. Och Jenny Larsson, vd Hitachi Energy Sverige och Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor för Luleå tekniska universitet, fick svara på frågor under temat kompetens.

Därmed var högtidssammankomsten avslutad. De tre hundra gästerna fortsatte att mingla en stund innan de satte sig till bords i Blå hallen för att spisa middag.

När festmåltiden, med tal och musikaliska inslag, var till ända återvände deltagarna till Gyllene salen för att mingla en stund innan de gav sig hemåt i Stockholmsnatten.

Bilderna nedan får laddas ned för privat bruk.

Se alla bilder här