Google, Nasa och Harvard bland besöken för årets RTM

Den 1- 6 maj arrangerar Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, Royal Technology Mission, RTM, en internationell delegationsresa med fokus på teknik, vetenskap och näringsliv. Detta blir den 24:e RTM-resan och den går till USA. I delegationen ingår närmare 30 företrädare från forskning, näringsliv och myndigheter. Delegationen leds av IVA:s preses Leif Johansson och H.M. Konungen deltar i delegationen som beskyddare.
Konungen_och_Leif_Johansson_vid_Skytree.jpg

Huvudtemat för årets RTM är hur den snabba teknikutvecklingen, framförallt driven av digitalisering, påverkar företag, forskning och policy. Särskilda fokusområden är fintech (finansteknik), life science (livsvetenskap) och entreprenörskap. Delegationen besöker städerna New York, Washington och Boston.

– USA har länge varit framgångsrikt i att industrialisera och utveckla nya varor och tjänster. Med tanke på den snabba teknikutvecklingen blir det värdefullt att få se hur amerikansk akademi och näringsliv förändras och utvecklas i takt med denna förändring, säger delegationsledare för RTM och preses för IVA, Leif Johansson. 

Hur näringsliv och akademi utvecklar sin verksamhet för att möta den snabba tekniska utvecklingen blir en av de centrala frågorna för årets delegationsresa.

Med på resan till USA deltar förutom H.M. Konungen, ambassadör Björn Lyrvall, IVA:s preses Leif Johansson och IVA:s vd Björn O. Nilsson. I New York och Boston deltar även generalkonsul Leif Pagrotsky. RTM-delegationen är en blandning av framstående näringslivsföreträdare, ledande akademiker samt viktiga personer från myndigheter och andra samhällsfunktioner.

– RTM öppnar för intryck, etablering av nya kontakter och internationellt erfarenhetsutbyte över branscher, säger IVA:s vd Björn O. Nilsson. Delegaterna är framstående företags- och forskningsprofiler och Kungens aktiva deltagande i RTM öppnar dörrar till spännande verksamheter som vi har mycket att lära av.

Program för RTM

Den 2 maj besöker delegationen IBM för att höra mer om utvecklingen mot kognitiva system och molnbaserade lösningar. Delegationen besöker sedan Google för att bland annat höra om framtidens Google-upplevelse. Även banken JPMorgan och Nasdaq besöks. Dagen avslutas på New York Academy of Sciences med presentationer om bland annat hur uppkopplade enheter inspirerar barn till innovation.

Den 3 maj åker delegationen till Washington DC. Dagen inleds med besök på Capitol Hill där delegationen träffar kongressledamoten och svenskättlingen Randy Hultgren för att höra mer om arbetet i kongressutskottet för vetenskap, rymden och teknik. Under dagen berättar även tankesmedjorna Brookings och ITIF om hur de ser på den framtida näringslivsutvecklingen i USA. Delegationen besöker även Nasa för rundvandring och presentationer på Goddard Space Flight Center. Dagen avslutas på House of Sweden med paneldebatt om tillväxt för alla.

Den fjärde dagen besöker delegationen National Institutes of Health för att höra mer om den forskning de finansierar och hur digitalisering effektiviserar forskningen.  Även forskningsinstitutet Janelia Research Campus och den välkända inkubatorn 1776 besöks.

De två sista dagarna av RTM är delegationen i Boston och besöker såväl Harvard-universitetet som Massachusetts Institute of Technologys Media Lab. Delegationen besöker även Akamai, en av it-världens verkliga giganter, med enorm kapacitet att styra datatrafik.

Innan hemresan den 6 maj besöks även inkubatorn Masschallenge och AstraZeneca. RTM avslutas på NuTomony där delegationen ges tillfälle att provåka självkörande bilar.

Under besöken ges delegationen ofta en presentation inom ett aktuellt tema samt en rundvandring följt av en frågestund. Följ gärna RTM bakom kulisserna via IVA:s Facebook

{Facts box}

 

Kontaktinformation

Helena Mehra
Kommunikationsansvarig Forskning & Utbildning
Telefon Tel: 08-791 29 42