Guld till Uppsalaforskare

Moa Fransson, Uppsala universitet, vann årets stipendium på 100 000 kronor när den åttonde omgången av Mentor4Research avslutades.

I årets upplaga av IVAs och Vinnovas mentorprogram deltog 54 forskare från olika lärosäten. Syftet med programmet, som nu genomförts för åttonde året, är att ge forskare erfarenhet och kunskap om kommersialisering.

Av de 54 forskarna gick åtta till final. I denna fick de kort, inför publik och en jury, beskriva sin forskning men framför allt vad de lärt sig under året tillsammans med sin mentor. Den som, enkelt uttryckt, lärt sig mest om villkoren för kommersialisering av forskning vinner programmets stipendium.

Segraren, Moa Fransson, forskar inom genteknik. Kanske kan hennes forskning leda till minskat behov av djurförsök när nya läkemedel utvecklas och testas.

– Jag har insett att det är kul att starta företag, sa hon, samtidigt som hon underströk att året tillsammans med sin mentor, Malin Graffner Nordberg, varit fantastiskt.

Och vad stipendiet ska användas till var kristallklart för Moa Fransson.

– De ska naturligtvis användas i den fortsatta kommersialiseringen av forskningen, sa hon när hon på torsdagskvällen tog emot belöningen.

Juryn motiverar sitt val så här:

"Moa Fransson, Uppsala universitet, har visat en dramatik utvecklingskurva. Från att ha varit en traditionell forskare i mängden har hon blivit en förebild för hur man kan kommersialisera forskningsresultat.

Moa har hittat en realistisk och insiktsfull roll för hur hon kan hjälpa andra att göra samma resa. Hon förstår vikten av att samverka och att samarbeta. Hon har också blivit en katalysator bland sina forskarkollegor."

Ytterligare ett pris delades ut under kvällen. Det var publiken pris för bästa presentation. Det gick också till en Uppsalaforskare: Anne-Li Lind.