Gunnar Hambraeus 1919-2019

IVAs tidigare vd Gunnar Hambraeus har stillsamt somnat in i kretsen av den närmsta familjen. Han blev 100 år och 11 dagar.
IVA000056.jpg

Civilingenjör Gunnar Hambraeus var årsbarn med Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien som han ledde framgångsrikt, både som vd (1971-1982) och preses (1983-1985), under en tid av stora förändringar i Tekniksverige. Staten tog över uppgifter inom forskning och innovation som akademien drivit ända sedan bildandet 1919. Under Gunnar Hambraeus ledarskap tvingades IVA succesivt omdefiniera sin roll och position i samhället när regeringen tog över finansieringen av forskning och huvudmannaskapet för anläggningar som IVA initierat, byggt och drivit.

Gunnar Hambraeus var en omvittnat god kommunikatör med ett omfattande nätverk, både i Sverige och utomlands. Han hade personliga kontakter på alla nivåer inom teknik, ekonomi och politik. Hambraeus var slagfärdig och välformulerad, oavsett om det gällde tal eller i skrift. Och kanske hade det med hans bakgrund att göra: han var tidningsman. Under åren 1953-1968 var han chefredaktör för Teknisk Tidskrift, husorgan för landets växande skara av ingenjörer. Han startade Ny Teknik år 1967, när tempot i nyhetsförmedlingen ökade, och blev också tidningens förste chefredaktör.

Gunnar Hambraeus var redan på 1960-talet en kändis långt utanför Tekniksverige. Rymden var han stora intresse sedan barnsben och tack vare sina stora kunskaper blev han en folkkär folkbildare i radio och tv. En flitigt anlitad expertkommentator i en tid av rymdfeber, när kapplöpningen mellan USA och Sovjetunionen var som hetast under kalla kriget. Därför var det en självklarhet att experten Gunnar Hambraeus och tv-legendaren Bengt Feldreich satt i SVT-studion i Stockholm och kommenterade den första månlandningen 20 juli 1969. Ett direktsänt teknikdrama som bänkade nästan hela Sverige framför tv-rutan en magisk kväll för snart femtio år sedan.  

Kontaktinformation

Johan Weigelt
Akademisekreterare och vice vd
Telefon 08-791 29 44