Hållbarhet gemensamt för alla vinnande affärsidéer i högstadietävlingen E-kampen

Fem regionala vinnare har nu utsetts i Entreprenörskampen, som under hösten engagerat 200 skolklasser på högstadieskolor över hela landet. Gemensamt för alla vinnande affärsidéer är ett stort fokus på hållbarhet, där tävlingsjuryn har imponerats av elevernas förmåga att koppla kreativa idéer och varumärkestänkande till högaktuella samhällsutmaningar.
ekampen-harryda-1200px.jpg

Bilden: Region Väst – Klass 9 på Fridaskolan i Härryda, med affärsidén Rescjuice.

En miljövänlig lösning på ett vardagsproblem i stallet, en produkt som minskar matsvinnet, entreprenörskap där kärnverksamheten (gräsklippning) kompletterades av andra tjänster (pant och krattning), accessoarer gjorda av återvunnen denim och cykeldelar och egentillverkade produkter i trä för att minska plastanvändningen. 

Alla affärsidéer som regionvinnarna både har tänkt ut och praktiskt prövat genom att vara entreprenörer för en dag och delta i E-kampen, har hållbarhet i fokus. 

"Med fokus på miljö och ekonomisk hållbarhet i kombination med nytänk och en strategi som håller över tid har eleverna skapat snygga produkter av återvunnet material. Elevernas kloka reflektioner om kostnadsmedvetenhet, miljö och företagandets utmaningar är imponerande."  

Så lyder juryns motivering till ett av de vinnande bidragen som alla hyllas för att på smarta sätt kombinera affärstänkande och entreprenörskap med hållbarhets- och miljömedvetenhet.  

De fem regionvinnarna i E-kampen 2019 

  • Region Mitt - Klass 8 på MTH Utbildning i Hudiksvall, med affärsidén Smart hay.   

  • Region Öst – Klass 8 på Potentia Education i Bålsta, med affärsidén Gräs och Pant. 

  • Region Väst – Klass 9 på Fridaskolan i Härryda, med affärsidén Rescjuice.

  • Region Syd - Klass 8 på Fäladsgården i Lund, med affärsidén ReCycleDenim. 
     
  • Region Nord - Klass 9 på Triangelskolan i Kiruna, med affärsidén Wood for the nature. 

Förutom äran vinner eleverna i respektive region 10 000 kronor till klasskassan, och har chansen att som slutlig vinnare få komma till Stockholm för studiebesök och prisutdelning på Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademin – och ytterligare 20 000 kronor i prispengar.    

Tävlingen för årskurs 7 till 9 där elever tränas och tävlar i att vara entreprenörer, som nu har genomförts för andra året i rad, arrangeras av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) och STARTcentrum. Under två dagar får eleverna möjlighet att skaffa sig kunskap kring entreprenörskap och företagande, arbeta kreativt och komma på egna affärsidéer. Affärsidéer som praktiskt testas för få en känsla och inblick i hur det är att vara entreprenör. 

 

Den nationella vinnaren av E-kampen avslöjas i början av november, och prisutdelningen sker i Stockholm den 29 november.  

Läs mer om utbildningskonceptet och tävlingen E-kampen här

Kontaktinformation

Helena Mehra
Kommunikationsansvarig Forskning & Utbildning
Telefon Tel: 08-791 29 42