Hightech och nordisk design i återinvigd klassisk konferenssal

På dagen 30 år efter invigningen av den klassiska Wallenbergsalen vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) konferenscenter återinvigs imorgon salen efter en total ombyggnation. Bland annat har salen nu försetts med Skandinaviens enda så kallade ”LPD-skärm” med ovanligt god bildkvalitet.
Wallenbergsalen.jpg

– I och med denna ombyggnad har vi inte bara fått en uppgraderad och utvecklad hörsal, utan en helt ny och imponerande mötesarena med stöd i unik arkitektur och teknik, säger IVAs vd Björn O. Nilsson.

IVAs konferenscenter arrangerar varje år runt 1 200 konferenser och möten, med sammanlagt cirka 35 000 deltagare. Den största möteslokalen, Wallenbergsalen, invigdes redan den 22 februari 1983. Salen var en gåva från svenskt näringsliv till Marcus Wallenberg jr på dennes 80-årsdag och den unika utformningen var inspirerad av såväl klassiska akademiska rum som av det brittiska parlamentet. Och efter 30 år av intensivt utnyttjande, genom konferenser, möten och andra aktiviteter, har nu salen byggts om.

Specialritad nordisk design

White Arkitekter har ansvarat för utformningen av den nya Wallenbergsalen, och rummet har inretts med genomgående svenska material som kalkstensgolv från Borghamn och väggar klädda med mönsterfrästa väggpaneler i ask. Inredningsarkitekten Åke Axelsson har specialritat fåtöljerna i lönn med nötskinn. Delar av de tidigare fåtöljernas skinnklädsel har återanvänts till nyritade extrapallar.

För att undvika problemet med stegljud från kalkstensgolvet har en speciell akustikfilt lagts under golvet.

Unik skärm i Skandinavien

Utöver designen har den nya Wallenbergsalen försetts med det senaste inom modern ljud-, ljus- och scenteknik. Här finns numera bland annat den första så kallade laserfosforskärmen (LPD) i Skandinavien. LPD-tekniken erbjuder hög upplösning samtidigt som den är mycket energisnål och därmed miljövänlig. Faktum är att hela skärmväggen på 45 kuber, med mått på 4,1 x 2,3 meter (16:10-format), inte drar mer ström än en vanlig hårtork!

– Jag är övertygad om att den ombyggda salen kommer att vara än mer betydelsefull för akademiens verksamhet än sin klassiska föregångare, säger Lars Fog, fastighetschef på IVA.