Hudiksvallskola segrade i första E-kampen

Nystartade grundskolan MTH Utbildning i Hudiksvall korades till vinnare i IVAs och Startcentrums entreprenörskapstävling, E-kampen.
webbformat Långberg Wille Ahlgren Emil X.jpg

E-kampen är en tävling där elever i årskurs åtta och nio, under två dagar, får chansen att praktiskt lära sig vad entreprenörskap är för något. Tävlingen, som i höst genomfördes för första gången, lockade ett drygt trettiotal skolor från hela landet. Segrade gjorde ett lag från klass nio, MTH Utbildning i Hudiksvall.

Det vinnande laget, Wille Långberg och Emil Ahlgren, tog i sällskap med klasskamrater, rektor och lärare emot priset, diplom och 30 000 kronor till klassen, vid en ceremoni på IVA.

– Vi är superglada för vinsten. Det var roligt att vara med, sa Wille Långberg, som stod för affärsidén, en ny utrustningsdetalj för skidsportanläggningar.

De båda segrarna lyckades intressera en större norrländsk skidklubb för sin produkt. Deltagandet i E-kampen gav uppenbarligen mersmak. Nästa steg blir ett UF-företag på gymnasiet.

– Vi vill utveckla idén, så att produkten blir standard för Svenska skidförbundet.

Vad prispengarna ska användas till är dock inte bestämt. Kanske en klassresa?

Från skolan deltog 16 grupper i E-kampen. Johanna Örnehag är rektor och vd för MTH Utbildning.

– Jag är stolt över eleverna. Deras engagemang och det driv de visade var imponerande, sa hon.

För henne var det självklart att anmäla skolan till E-kampen eftersom tävlingens upplägg stämmer väl med skolans inriktning: motivation, teknik och hälsa.

– Det var kreativt och utanför boxen. Det var på riktigt, inte på låtsas. Eleverna tvekade inte en sekund innan de ställde upp.

Den korta tiden för genomförandet, två dagar, är utmärkt ansåg Tommy Nilsson, en av de lärare som handlett eleverna.

– Men det är viktigt att göra någonting stort av evenemanget. Eleverna fick verkligen öva entreprenörskap. De växte när de upptäckte att det faktiskt går att åstadkomma mycket på två dagar och att det inte är farligt att göra fel, sa han.

En av uppgifterna i E-kampen är att eleverna ska filma det de gör. Dokumentationen bedömdes av en jury där bland andra Lexingons grundare och vd, Kristina Lindhe, ingick.

– Jag har varit lärare och det här ligger mig varmt om hjärtat. Elevernas presentationer gjorde starkt intryck på mig. De kände också glädje under tävlingen, sa hon.

E-kampen kan, menade Kristina Lindhe, vara en ögonöppnare för möjligheterna med ett eget företag.

– Det här var en upplevelse för alla deltagare: elever, lärare och för oss i juryn. Inte bara för vinnarna. Jag hoppas att E-kampen kommer att fortsätta, sa hon.

Johan Carlstedt är projektansvarig för E-kampen.

– Vi vill gärna se entreprenörskap som en röd tråd genom hela utbildningssystemet. På gymnasiet finns sedan länge Ung Företagsamhet, men på grundskolan finns det behov av mer, sa han.

Kontaktinformation

Johan Carlstedt
Enhetschef
Telefon 08-791 29 84