Hundra osäkra dagar med USAs president

– Det är lite äventyrligt att säga något om Donald Trumps första hundra dagar som president eftersom det bara gått 91, sa Carl Bild vid Näringslivsrådets frukostmöte den 20 april.
Bildt Carl 24.jpg

Carl Bild påpekade att Donald Trump är inrikespolitiker och starkt präglad av merkantilism. Därför blir protektionism, för honom, en väg till en framgångsrik framtid.

– Men det är helt fel. Allt visar att öppenhet och frihandel är det som skapar välstånd, sa Carl Bildt.

Donald Trump är mer eller mindre besatt av USAs underskott i handelsbalansen. Kina är, enligt honom, den största boven i sammanhanget.

– Trump ser underskottet som en orättvisa. Ändå kom inte hans möte med kinas president Xi Jinping att ta upp handelsfrågor.

Den amerikanske presidentens vilja att säga upp eller omförhandla handelsavtal kan emellertid komma att bromsas av och under den utredningsprocess som pågår.

Om USA slutligen kommer att riva upp ingångna avtal eller införa importtullar är, ansåg Carl Bild, en öppen fråga.

– Det är osannolikt att det blir så illa som han sagt. Men något blir det av det hela.

En importskatt skulle främst drabba låginkomsttagare i USA, eftersom exempelvis Walmarts sortiment till största delen just består av importerade varor.

– Sverige är inte tillgängligt för eventuell trumpsk utpressning. Vi har inget särskilt handelsavtal med USA. Istället är detta en fråga för EU.

Vallöftet att lätta skattetrycket på USAs företag blir, förmodade Carl Bild, svårt att genomföra.

– Pengarna till det skulle komma från skrotandet av Obamacare. Men där har Trump gått på pumpen rejält.

Den nye presidenten har helt klart en annorlunda uppfattning än föregångaren om var framtidens ekonomiska tillväxt finns att hämta.

– Obama åkte gärna till Silicon Valley medan Trump gör besök i landets koldistrikt.

Donald Trump har ändå, med hjälp av sitt twittrande, lyckats skapa några nya jobb.

– Numera finns det kommunikationskonsulter i beredskap på ”alla” företag för den händelse att bolaget skulle nämnas i någon av hans tweets, sa Carl Bild, och konstaterade att framtiden är okänd och osäker.

Vad som faktiskt händer när retoriken möter verkligheten återstår att se. En Trumpbroms är det faktum att USA är en federal stat i vilket delstaterna har makt över åtskilliga frågor.

– Därför kanske det inte blir så allvarligt, trots allt. Men man ska ändå lyssna noga på politiker. Dom menar faktiskt det dom säger, sa Carl Bildt.

 

 

Kontaktinformation

Ann Brunnberg
Kommunikationschef
Telefon 072-077 38 08