Innovativ resa går i mål

I slutet av november går den drygt årslånga resan genom det innovativa Sverige i mål. Då är det dags att summera IVA-projektet ”Innovationskraft Sverige”: möten i 15 regioner med 2 000 deltagare kring innovationsstrategier för hela landet.

På konferensen ”Innovationskraft Sverige – Dagstemperatur och framtid” i Stockholm kommer bland andra näringsminister Annie Lööf att få ta del av temperaturmätningen av det regionala innovationssverige. Men redan nu kan vi avslöja att det sjuder av liv ute i landet.

– I slutrapporten presenterar vi en lättöverskådlig bild av regionernas innovationspolitiska arbete som vi hoppas ska vara till nytta framåt. Inte minst för att jämföra sig med andra. Och så uppmärksammar vi vilken oerhörd betydelse det regionala ledarskapet har, säger Johan Carlstedt, huvudprojektledare.

Han räknar med en fullsatt Wallenbergsal på IVA i Stockholm vilket betyder cirka 200 deltagare. Företrädare för Sveriges 21 regioner kommer tillsammans med nationella aktörer och beslutsfattare att samlas till en heldag för att utbyta erfarenheter.

”Innovationskraft Sverige” har även arbetat med den nationella innovationspolitiken. Projektet lägger fram förslag för ett bättre företagsklimat, inte minst genom förändrade entreprenörsskatter, mer autonoma universitet och högskolor samt innovationsvänlig offentlig upphandling. I rapporten jämförs också regeringens innovationspolitik med de förslag som kommit fram i debatten.

– Jag ser fram mot en spännande framåtblickande diskussion med Annie Lööf med utgångspunkt i vår jämförelse, säger Johan Carlstedt. Den 25 november sätts alltså punkt för IVA:s andra stora innovationsprojekt.

– Jag är säker på att IVAs engagemang kommer att fortsätta. Regionerna vill fortsätta samarbeta. Och det är viktigt för Sverige att de internationella aspekterna