Insektssnacks ny hälsotrend

Kött är ohållbart ur klimat-, miljö- och lönsamhetssynpunkt. Efter att ha konstaterat detta bestämde sig ett antal amerikanska studenter för att sätta upp det som kom att bli företaget Exo, som tillverkar "protein bars" med mjöl gjort på - syrsor!
Exo_1200px.jpg

80 procent av jordens befolkning äter insekter som en del av sin kost. Men inte merparten av västerlänningarna. Anledningarna är dels kulturella, dels att vi då vi lever i överflöd kanske aldrig har behövt göra det. Men insekter är en fantastisk källa till protein, järn och andra viktiga ämnen, och innehåller dessutom betydligt mindre fett och sockerarter än kött.

Till detta kan läggas hur insekter ger upphov till bara en procent av de växthusgaser som nötkreatur producerar, och att de bara behöver 0,5 promille av det vatten som en ko behöver för att födas upp till slaktvikt.

Detta var en del av de argument som övertygade grundarna till Exo - Greh Sewitz, Gabi Lewis, Kyle Connaughton och Zac Goldberg - att det var en bra idé att beställa 2000 levande syrsor och mixa dem till mjöl för att göra populära så kallade protein bars. För att uppnå ett bra recept gick de samman med en stjärnkock från en av världens bästa restauranger, The Fat Duck. Och genom starta eget-organisationen Kickstarter kunde de på bara tre dygn samla in 20 000 dollar för att sätta upp sitt företag.

Inom ramen för IVAs projekt Resurseffektiva affärsmodeller tittar IVA på hur livsmedel kan produceras mer hållbart och hur lönsamhets- och konsumtionsmodeller kan samsas på bästa sätt. Kanske blir mat gjord på insekter framtidens melodi?

Kontaktinformation

Helena Mehra
Kommunikationsansvarig Forskning & Utbildning
Telefon Tel: 08-791 29 42