Internationellt energipris till svensk kärnsäkerhetsveteran

Lars G Larsson, veteran inom kärnkraftsäkerhet och IVA-ledamot, får som förste svensk, The Global Energy Prize. Han delar utmärkelsen med den ryske forskaren Ashot Arakelovich Sarkisov.

The Global Energy Prize har sedan 2003 delats ut årligen. Bland pristagarna märks bland andra japanen Yoshino Akira, uppfinnaren av det laddningsbara litium-jonbatteriet och Zhores Alferov, Nobelpristagare i fysik.

Lars G Larsson tilldelas utmärkelsen med motiveringen ”för enastående bidrag till förbättring av kärnkraftsäkerhet och avveckling av kärnkraftkraftsanläggningar”.

– Jag är både stolt och förvånad över priset, säger Lars G Larsson.

Lars G Larssons erfarenheter sträcker sig från tiden då de svenska kärnkraftverken byggdes till nutid. Han har varit teknisk attaché i Washington och ansvarig för kärnsäkerhetsarbetet inom European Bank for Reconstruction and Development. Bankens uppgift var att stödja infrastruktursatsningar i Central- och Östeuropa efter det kalla kriget. Lars G Larsson har också på dåvarande Statens Kärnkraftinspektion, varit ansvarig för kärnkraftsäkerhetsfrågor.

Stor del av hans verksamhet är starkt förknippad med samarbete med ryska kärnkraftsexperter. I prismotiveringen framhålls särskilt hans insatser i den arktiska delen av Ryssland.

– En hel del av mitt arbete har gått ut på att koppla ihop ryska och västerländska experter för att förbättra säkerheten i kärnkraftverken.

De båda pristagarna delar i maj vid en ceremoni i S:t Petersburg prissumman på totalt RUB 33 miljoner (motsvarande omkring USD 1,1 miljoner)

Några planer på hur pengarna ska användas har inte Lars G Larsson.

– För mig är det stort att få dela priset med Sarkisov, som jag har arbetat tillsammans med, säger Lars G Larsson som fortfarande är övertygad om att kärnkraft är en utmärkt energikälla.

– Men vi måste fortsätta att öka säkerheten. Vi kan inte ha händelser som de i Three Mile Island, Tjernobyl och Fukushima, säger han.