IVA i Almedalen - Schnippeldisco!

"Schnippeldisco", eller restfest, har blivit ett kul sätt att lyfta resurseffektivitet samtidigt som man lagar mat, lyssnar på musik och har roligt tillsammans. Under årets Almedalsvecka arrangerade IVA för andra gången detta evenemang, som drog ett hundratal gäster.

Det är viktigare än någonsin att lyfta frågan om resurshushållning, återanvändning och cirkularitet. Samtidigt är det sannolikt mer lockande att göra det under roliga former än enbart som föreläsande pekpinnar. Under Almedalsveckan 2018 arrangerade IVA för andra gången ett så kallat "schnippeldisco" (efter tyska "hacka, knipsa") för att lyfta resurseffektivitet på ett roligt och trivsamt sätt.

Vid evenemanget samlade IVA ett tiotal matlagare från politik, näringsliv och intresseorganisationer, som under det gotländska cateringföretaget Matmurens ledning fick göra dippstavar på stukade grönsaker, banansmoothie på bruna bananer och iskaffe på kvarbliven kaffesump (!). Även om konceptet kan tyckas avskräckande i ett samhälle som betonar färska råvaror i alla lägen, smakade maten mycket gott.

Parallellt lagades en större grönsakspanna till, med skamfilade paprikor, lökar och rotfrukter, samt ris som blivit kvar från ett tidigare mingel. Detta bjöds sedan till det dryga 100-talet tillströmmande lunchgäster - på ätbara tallrikar av pressad vete. Några dagar senare berättade IVA mer om evenemanget även i radions Studio Ett i Almedalen.

Förhoppningen är att evenemanget ska bidra med inspiration och förändrade beteenden ifråga om den svenska mathushållningen - bara under 2016 slängdes 200 000 ton fullt ätbar mat i hushållen, enligt Naturvårdsverket.