IVA i Almedalen – Jobbsprånget snabb väg till arbete för nyanlända akademiker

Jobbsprånget, IVAs, projekt för att koppla ihop nyanlända akademiker med arbetsgivare för en fyramånaders praktik, är framgångsrikt. Sju av tio praktikanter får jobb.

Vid ett av IVAs seminarier i Almedalen berättade Konstantinos Litsios, miljöinriktad ingenjör från Grekland, om sina erfarenheter av Jobbsprånget.

– Jag ville till Sverige för att utveckla min karriär. Sökte många jobb, men fick aldrig ens ett svar, sa han.

Men efter en praktikperiod på Postnord och senare ytterligare en på fastighetskontoret i Stockholm vände det. Då kom erbjudandena.

– Nu jobbar jag på Svanen som miljörådgivare.

Även Issam Keseby har haft god hjälp av Jobbsprånget. Efter att ha flytt från Syrien, där han arbetat  som webbutvecklare, hamnade han i ett flyktingläger, men fick så småningom kontakt med en arbetsförmedlare som gav kontakten till Jobbsprånget. Det blev praktik på Swedavia.

– Och nu jobbar jag där med webbsidor. Mitt mål är att starta eget som konsult.

Åtskilliga arbetsgivare över hela landet har insett att Jobbsprånget ger möjligheter att rekrytera kompetens. Petra Bunsop är HR-strateg på just Swedavia.

– Vi har haft sju praktikanter. Av dem har fem fått jobb. Men det är viktigt att ledningen är med på detta. Kommunikationen med de övriga anställda är också viktig om det ska fungera, sa hon.

Också Volvo är engagerade i Jobbsprånget. Peter Grönberg är Senior Vice President, Culture and Leadership på Volvo Group.

– Outsourcingen till Kina har upphört. Det gör behovet av kvalificerad personal än större. Den första kullen av praktikanter bestod av sju personer. Alla fick jobb efter praktiken, sa han. Totalt har Volvo tagit emot över 50 kandidater varav majoriteten fått anställning efter praktiken.

Men det är viktigt, påpekade han, att aktiviteten ligger i linje med företagets mål.

– Mångfald ger också bättre utveckling generellt. Och cheferna har sett att det finns kompetens bland praktikanterna.

– Fyra månader är dock en väl kort period. Två ytterligare månader vore bra, sa han.

Även politiker uppskattar Jobbsprånget. Såväl Jennie Nilsson (S), ordförande i riksdagens näringsutskott, som Johan Forsell, moderaternas talesperson för migrationspolitik och socialförsäkringsfrågor var imponerade av de goda resultaten.

– Akademiker är förstås nära arbetsmarknaden. Och många olika program fungerar, men det är svårt att göra detta i helt privat regi. Arbetsförmedlingen behövs, sa hon.

Johan Forsell hade en helt annan uppfattning.

– Fler privata initiativ behövs. Nu är vi i en unik situation med många nyanlända. Arbetsförmedlingen borde bara vara en myndighet för kontroll, sa han.