Sverige måste ta upp kampen med Kina och USA i tech-racet

Medan USA och Kina kraftsamlar inom AI, halvledare och superdatorer saknar Sverige en digital vision. Nu krävs ett tydligt politiskt ledarskap och en kraftfull reformagenda för nya teknologier och teknikskiften. Vi föreslår att regeringen tillsätter en ny nationell digital kommission, skriver IVAs preses Marcus Wallenberg och vd Tuula Teeri på GP Debatt.
Tuula och Marcus.jpg

Efterfrågar tydligare politiskt ledarskap

Ur artikeln

Nya halvledarteknologier är avgörande för att skapa nästa generations datorer, bilar och telefoner. 5G- och 6G-nätverken lägger grunden för vårt uppkopplade samhälle. De snabba framsteg som görs inom kvantteknologin, där bland annat satsningar på Chalmers spelar en central roll, kan möjliggöra nästa generations datorer med kapaciteter som vida överstiger dagens superdatorer.

Vilka är den svenska regeringens planer vad gäller AI, kvantteknologi, supercomputing och halvledartillgång? Inom vilka av dessa industrier har Sverige ambitioner att bli marknadsledande? Vilka satsningar vill den nya regeringen göra på infrastruktur, skola, forskning och utveckling som möjliggör för näringsliv och samhälle att genomföra nästa teknologiskifte? Hur kan svenska positioner få större genomslag i Bryssel?

Om Sverige ska vara med i täten av länder i den digitala omställningen krävs ett tydligare politiskt ledarskap med höga ambitioner och konkreta förslag. Vi föreslår därför att regeringen tillsätter en ny nationell digital kommission som samlar regeringsföreträdare, näringsliv, akademi och civilsamhälle. Uppdraget bör vara att arbeta fram en verkningsfull åtgärdsplan för att säkerställa att Sverige åter ligger i framkant som tekniknation, samt att föra vidare dessa viktiga positioner i vårt europeiska samarbete.

Läs debattartikeln som publicerades den 12/2 2023 i sin helhet på GP Debatt

Kontaktinformation

Per Andersson
Pressansvarig
Telefon 072-071 39 73

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyhetsbrevet Aktuellt från IVA skickas varannan tisdag (udda veckor) och ger dig senaste nytt om vad som händer på IVA - och inbjudningar till alla våra evenemang.

Integritetspolicy