IVA-ledamot Per Delsing kommenterar årets Nobelpristagare i fysik

Årets Nobelpris i fysik går till de tre fysikerna Alain Aspect, John F. Clauser och Anton Zeilinger. De tilldelas priset för sina banbrytande forskningsupptäckter kring så kallade ”sammanflätande kvanttillstånd”. IVA-ledamot Per Delsing, är professor i experimentell fysik och programdirektör för Wallenberg Centre for Quantum Technology, Chalmers kommenterar årets Nobelpristagare.
per-delsing-1200x675.jpg

Blev du glad och förvånad? 

Jag blev inte förvånad, eftersom jag är en av dem som sitter i Kungl. Vetenskapsakademiens fysikklass och var med och röstade om priset i morse! Jag blev mycket glad!

Vad är nyttan med priset? 

Detta är ett pris till grundläggande kvantfysik och specifikt till det som kallas sammanflätning. Det har visat sig på senare år att man kan bygga teknologi baserat på kvantfysik, alltså kvantteknologi. Det kan användas till att bygga kvantdatorer som kan användas till många olika saker: man kan också använda kvantteknologi till cybersäkerhet – teknologin är både en ”blessing” och en ”curse”, så att säga. En kvantdator kan knäcka koder som vi använder idag, men med hjälp av sammanflätning kan man också skapa säkra meddelanden som är omöjliga att knäcka. 

Berätta varför och hur kvantinformationsvetenskap är viktigt för kvantdatorer?

Det handlar om sammanflätade kvanttillstånd, där två partiklar hör ihop i en enhet även när de är separerade. Sammanflätningar är något som vi skapar på ett kontrollerat sätt i kvantdatorn – de är liksom en förutsättning för att kvantdatorn ska bli supersnabb. 

Läs mer om Nobelpriset i fysik 2022 i pressmeddelandet från Kungl. Vetenskapsakademien