IVA-ledamot Ulf Ellervik kommenterar årets Nobelpristagare i Kemi

Årets Nobelpris i kemi går till Morten Meldal, Carolyn R. Bertozzi och K. Barry Sharpless. De tilldelas priset ”För utveckling av klickkemi och bioortogonal kemi”. Det är ett forskningsfält som handlar om att kunna koppla ihop biologiska molekyler för att exempelvis skapa skräddarsydda läkemedel eller nya smarta material. IVA-ledamot Ulf Ellervik, professor i kemi vid Lunds universitet, kommenterar årets Nobelpristagare.

IVA-ledamot Ulf Ellervik. Fotograf: Freddy Billqvist. 

Vad är nyttan med priset? 

Upptäckterna innebär att vi uppdaterat den organkemiska verktygslådan. Tidigare hade vi hammare, tänger och så vidare. Årets nobelpristagares arbete har gjort att vi nu har en rejäl skruvdragare. Den ena delen av upptäckten innebär fantastiska nya verktyg som gör att vi kan koppla ihop fragment av olika molekyler. Detta kan exempelvis användas när man ska tillverka nya läkemedel. Den andra delen av upptäckten innebär att vi kan märka in biomolekyler i enskilda celler och följa dem. Detta är helt spektakulärt och något som kemister och molekylärbiologer runtom i Sverige arbetar aktivt med.

Berätta vad är klick-kemi för något?

En bra liknelse är en ryggsäck med olika spännen. Vissa av spännena går att klicka ihop väldigt snabbt medan andra kräver att du knyter ihop dem. Klickkemi är dessa snabba kopplingar som man kan jobba med molekylärt.

Slutligen blev du förvånad?

Jag blev inte förvånad. Det här är helt fantastiska forskare som gjort enorma bedrifter. Detta är Barry Sharpless andra nobelpris i kemi, för två helt olika upptäckter. Carolyn Bertozzi är en av de absolut mest välrenommerade forskarna i mitt eget fält, glykobiologin. Slutligen är det väldigt roligt att dansken Morten Meldal fått priset.

Läs mer om Nobelpriset i kemi 2022 i pressmeddelandet från Kungl. Vetenskapsakademien