IVA och Kungen besöker Umeå universitet och Volvo Lastvagnar

H.M. Konungen är idag för andra dagen i rad i Umeå tillsammans med en delegation med representanter från näringsliv och myndigheter. Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) är arrangörer av resan – IVAs Kungl. Teknikresa – som går av stapeln en gång per år och som tidigare gått till Norrbotten, Växjö och Göteborg.

– Jag är imponerad av innovationskraften och samarbetet mellan institutionerna på universitetet. Vid besöket på Designhögskolan fick jag tillfälle att se flera intressanta elevprojekt och prata med flera av studenterna som kommer från hela världen, säger H.M.K. Carl XVI Gustaf.

Under fredagen har Umeå universitet besökts, där rektor Lena Gustafsson hälsar välkommen. Vid institutionen för informatik besöktes det nya forskningslaboratoriet för interaktionsdesign, där gruppen fick se avancerade faciliteter som 3D-skrivare, geststyrd design och annat.

Vid Designhögskolan fick delegationen också ta del av olika studentprojekt och träffa studenter. På Bildmuseet fick delegationen titta på en unik utställning med kinesiska konstnärer. Klockan 13.10 hölls en pressträff på Designhögskolan. Under eftermiddagen besöks AB Volvo Lastvagnar innan årets IVAs Kungl. Teknikresa avslutas.

– IVAs Kungl. Teknikresa till olika städer runt Sverige har blivit verkligt uppskattade genom åren, säger delegationsledaren, IVAs preses Leif Johansson. Genom dessa besök får delegaterna se fantastiska exempel på företagande och innovationskraft.

Kort bakgrund

Syftet med IVAs Kungl. Teknikresa, som ursprungligen startades av Konungen, är att visa exempel på hur innovationsklimatet och företagarandan inom olika branscher i Umeåregionen kan skapa företag, tillväxt och därmed arbetstillfällen. I regionen finns flera kluster av stora, små och mellanstora företag, som utvecklar och marknadsför framgångsrika produkter. Resan är avsedd att ge exempel på hur man kan bygga Sverige genom framgångsrikt företagande och hur en region kan ta tillvara en kultur av nyskapande. Även rollen för regionens internationellt starka universitet belyses.

Foto: Johan Gunséus.