IVA stödjer March for Science

Lördagen den 22 april samlas människor runt om i världen till en March for Science. I Sverige blir det manifestationer i Stockholm, Göteborg och Uppsala. Sammantaget väntas hundratusentals människor i mer än 400 städer visa sitt stöd för vetenskapen.
mfs.jpg

Initiativet till manifestationen kommer från USA, där forskare och allmänhet vill stå upp för vikten av vetenskap och för att forskningsbaserad kunskap kommer till användning i samhället. Här ingår också att motverka faktaresistens, alternativa fakta och falska nyheter.

"-Vi stödjer March for Science för att stötta behovet av vetenskaplighet i dagens samhällsdebatt, säger Björn O. Nilsson, vd för IVA."

En särskild poäng är att vetenskapen inte känner några gränser, att den bygger på mångfald och öppenhet, och berör alla människor.

I Stockholm avgår March for Science från Mariatorget på Södermalm klockan 12. Den följer sedan mindre gator via Mosebacke och Folkungagatan, fram till målet Medborgarplatsen. Här följer ett scenprogram med forskare, artister och företrädare för olika delar av samhället.

Ett trettiotal organisationer är engagerade i manifestationen i Stockholm, bland andra Kungl. Vetenskapsakademien.

" – Det är en självklarhet att stå upp för vetenskap och fakta, och säga nej till fördomar och osanningar. Därför stödjer vi March for Science, säger Göran K. Hansson, ständig sekreterare vid akademien."

Organisationer och enskilda personer kan stödja manifestationen på flera sätt, till exempel genom att sprida information, vara volontär den 22 april, bidra med pengar eller annat som behövs.

“ – Men det är viktigt att komma ihåg att det är en manifestation för vetenskap och inte en demonstration mot vissa makthavare, säger Cissi Askwall, generalsekreterare Vetenskap & Allmänhet, som samordnar aktiviteterna i Stockholm.”

Arrangörerna hoppas att manifestationen blir startpunkten för ett pågående samtal om hur synen på forskningsbaserad kunskap kan stärkas.

Läs mer  

 

Kontaktinformation

Ann Brunnberg
Kommunikationschef
Telefon 072-077 38 08