IVA välkomnar Sveriges nya regering

Sverige har en ny regering. När Ulf Kristersson läste upp regeringsförklaringen alldeles nyss fick vi ta del av prioriteringarna för Sverige de kommande fyra åren. Regeringens omedelbara fokus är att hantera gängbrottsligheten, vilket naturligtvis är både akut och viktigt.
tuula_orange_portalparagraf

Utifrån de samhällsproblem som Sverige står inför ser jag flera delar i regeringsförklaringen som är viktiga och bra. Inte minst de satsningar på skolan som aviserades med fokus på lärande och faktakunskaper. Att universiteten och högskolorna även fortsättningsvis ska styras mot mer av vetenskaplig excellens och att forskningen ska stå fri från politisk påverkan var betryggande besked.

I det långsiktiga perspektivet hoppas jag att den nya regeringen tar ett helhetsgrepp om forsknings- och innovationsfrågorna och presenterar en sammanhållen strategi som binder ihop forskning och innovation.

Jag välkomnar att den nya regeringen fortsätter bygga Sveriges konkurrenskraft på ledarskap inom hållbar utveckling. Jag tror att en produktivitetskommission är ett intressant nytt grepp och att fokus på industrins roll i den gröna omställningen är ett välkommet besked.

Jag ser fram emot att skapa goda relationer med de statsråd med ansvarsområden som är viktiga för oss.

/ Tuula Teeri, vd Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyhetsbrevet Aktuellt från IVA skickas varannan tisdag (udda veckor) och ger dig senaste nytt om vad som händer på IVA - och inbjudningar till alla våra evenemang.

Integritetspolicy