Från flygplan till kullager - möt SKFs nya vd Rickard Gustafson

Industriföretaget SKF ska lyfta med ny vd från flygbolaget SAS. Rickard Gustafsson kommer från en turbulent bransch som drabbats hårt av pandemin. Steget kan tyckas långt från att sälja flygstolar till att marknadsföra lagerslösningar och tjänster för tillverkningsindustrin. IVA Västs ordförande Marianne Dicander Alexandersson har pratat med Rickard Gustafsson om hur han tänker använda sina tidigare erfarenheter för att leda SKFs pågående omvandling.

-Det är såklart en väldigt annorlunda affär: vilka spakar ska man dra i och vilken effekt ger de. SKF har andra ledtider än SAS och kunddynamiken är annorlunda. Varje år snurrar hjulen lite snabbare på SKF. Det krävs agila metoder och snabb omställning för att ligga i framkant. Jag hoppas kunna göra göra SKF än mer kundnära och snabbare i besluten att ställa om, säger Richard Gustafsson i en intervju med IVA Västs ordförande Marianne Dicander Alexandersson.

Med ett starkt och modernt ledarskap, bred internationell erfarenhet och energi ska Rickard Gustafsson ta SKF till nästa nivå av lönsam tillväxt och utveckling. Han ser ett bolag med gedigen kompetens, avancerad ingenjörskonst i framkant när det gäller FoU och förstår hur data ska samlas in och har applikationer som talar om för kunden när det är dags att byta lager.

-Kunderna köper inte enskilda komponenter, utan en tjänst där SKF bevakar applikationen och byter lager eller komponenter innan ett driftstopp inträffar. SKF tar betalt för att hålla i gång maskinerna. Vi säljer rotation som en tjänst, säger han

Men kunden måste vara mogen att köpa en sådan tjänst. I dag är den affären värd cirka 1 miljard och SKF jobbar på att den ska bli en större del av omsättningen. För det krävs team som täcker hela värdekedjan, menar han.

Richard Gustafsson samtalar också med Marianne Dicander Alexandersson om elektrifieringstrenden, hållbarhet, jämställdhet på SKF, forskningsklustret i Västsverige, fossilfritt stål och att alla kunder hela tiden kräver högre rotation och högre hastighet.

Se hela samtalet i filmklippet ovan. 

Kontaktinformation

Gustaf Wahlström
Projektkoordinator
Telefon 08-791 30 04