Medaljer, middag och mingel på högtiden

Högtidssammankomsten 2018 blev en blandning av tradition och förnyelse. Ny vd, ny preses och ny lokal. Men som den snart hundraåriga traditionen kräver var det också tal, hyllning av guldmedaljörer och festlig bankett. Den 99:e sammankomsten hölls i sin helhet under ett och samma tak – Stadshusets. På samma sätt som när festligheterna en gång började i IVA:s fastighet på Grev Turegatan år 1920.

I sitt presestal målade Carl-Henric Svanberg upp bilden av att vi befinner oss i en brytningstid. Kina håller på att ta en ledande roll i en rad teknikområden. Globalisering och ny teknik lyfter miljarder ur fattigdom. Men tillväxten kommer inte alla till del och är också grogrund för missnöje och populism. Digitalisering och AI kommer att förändra samhället i grunden.  Sveriges och Europas framgångar är inte längre lika givna, sa han.  

– Kraven ökar på det politiska systemet och övriga samhällsaktörer. Inte minst IVA måste vara med och ta ansvar.

Tuula Teeri, vd för IVA, presenterade årets ”Framsteg inom forskning och teknik”, som hade fått en helt ny utformning. Ett visuellt fyrverkeri anpassat till Blå hallen. Hon var hoppfull om mänsklighetens framtid, trots all klimatångest:

– Än är det inte för sent att rädda världen – med gedigen kunskap och långsiktiga politiska beslut. Men det kommer inte att gå utan mer forskning, utbildning och affärsutveckling. Politiken måste skapa förutsättningar för att Sverige ska kunna fortsätta att vara ett av världens främsta kunskaps- och innovationsländer, sa hon

Teknik kan lösa många av mänsklighetens stora utmaningar, menade hon. Men varnade samtidigt för att snabb teknikutveckling väcker frågor av etisk karaktär.

Energimister Ibrahim Baylan öste lovord över IVA-projektet ”Vägval El”, i sitt tacktal under banketten.

Tillsammans med Energikommissionen var IVA-projektet avgörande för att det 2016 träffade en bred blocköverskridande överenskommelse om Sveriges långsiktiga energipolitik, sa han. Under talet vände han sig direkt till talmannen Andreas Norlén, som var på plats, och överraskade genom att föreslå ett helt nytt projekt, ”Vägval regering”, som en tänkbar lösning på talmannens problem. Ett förslag som mottogs med applåder och glada skratt i Gyllene salen.

Se alla bilder

Kontaktinformation

Gustaf Wahlström
Projektkoordinator
Telefon 08-791 30 04