IVAs vd presenterade svenska innovationer för Turkiets president

Den 13 mars i år genomförde Turkiets president Abdullah Gül och hans hustru ett tre dagar långt statsbesök i Sverige. En punkt i programmet bestod i ett besök på Tekniska museet, som ursprungligen bildades på förslag från IVA. Tillsammans med H.M.K. Carl XVI Gustaf och drottning Silvia fick den turkiska delegationen höra IVAs vd Björn O. Nilssons presentation kring forskning och innovation i Sverige.

Dessutom berättade specialister från Ericsson och ABB om sitt innovationsarbete. Anders Ynnerman från Linköpings universitet och Visualiseringscentrum C visade ett nyutvecklat virtuellt obduktionsbord och Maria Strømme berättade om nanoteknologiforskning på Uppsala universitet.

Vid sidan av presentationerna fick församlingen en guidad tur genom museets utställning "100 innovationer", som ger en mängd exempel på svensk innovationsförmåga. Drottningen samt presidentens fru fick dessutom en presentation av Tekniska museets arbete för att främja barns och ungas intresse för teknik och innovationer.

- Det var mycket inspirerande att låta den turkiske presidenten besöka just en utställning om svenska innovationer, som ju ligger IVA varmt om hjärtat, menar Björn O. Nilsson.

IVAs vd menar att statsbesöket utgör ett viktigt möte mellan två just nu spännande länder:

- Idag är den svenska innovationskraften enligt flera internationella mätningar en av världens starkaste. Men inom en mycket snar framtid kommer Turkiet troligen att spela i samma liga som vi, med tanke på deras snabba tillväxt och utvecklade kompetens.