Jan-Eric Sundgren: Tekniksprånget ger möjligheter och löser ingenjörsbristen!

Vi har alla varit där. Unga, förväntansfulla och lite osäkra över hur framtiden ska gestalta sig. Vad vill jag bli? Var passar jag någonstans? Och var kommer jag att trivas och kunna växa? Idag är det alldeles för många unga, som aldrig får den möjligheten. De får inte ens testa att prova på ett yrke innan de ska bestämma sig för en lång, och ofta kostsam utbildning.

Idag är det många 18 -19-åringar som aldrig varit på en arbetsplats med undantag av praon (praktisk arbetslivsorientering) under några veckor i åttan och nian.

Hur ska man då kunna välja? Och om man inte har en aning om vad en ingenjör faktiskt gör och vilka möjligheter som finns – vill man då söka till en femårig utbildning?

Enligt SCB:s prognoser beräknas det fattas över 50 000 ingenjörer år 2030. Det är många. Och för dem som väljer ingenjörsyrket kommer möjligheterna att vara stora och många.

Därför finns Tekniksprånget. Ett praktikprogram som ger ungdomar möjlighet att prova på att arbeta som ”ingenjör” under fyra månader. Under fyra månader får de vara på något av de 45 företag som tar emot praktikanter och pröva sina vingar. De växer, ungdomarna. Och företagen växer av den kreativitet och uppfinningsrikedom som ungdomarna tar med sig. Relationer byggs för framtiden. Praktik kan ge sommarjobb och bli till ex-jobb och bli till – ja, vem vet?

Sedan starten hösten 2012 har över 600 ungdomar fått praktikplats hos några av Sveriges mest spännande företag. Men för att alla de här ungdomarna (till höstens omgång sökte drygt 2000 förhoppningsfulla tjejer och killar) ska få chansen att prova hur arbetslivet på ett teknikintensivt företag kan vara så måste företagen ge dem chansen.

Så öppna dörrarna och släpp in dem! Det är en win-win; bra för ungdomarna, bra för Sverige – och inte minst – bra för ditt företags skull. För visst vill du kunna anställa duktigt folk i framtiden?

Jan-Eric Sundgren, Tekniksprångets styrgruppsordförande samt Senior rådgivare till koncernchefen på AB Volvo