Junior Academy språngbrädan ut i världen

Jobba i ett internationellt team med en brännande fråga för en hållbar värld. Presentera lösningen vid en konferens i New York. För Alma Nordenstam blev Junior Academy en spännande och lärorik språngbräda ut i världen.
SH_AlmaNodenstam_00330.jpg

Alma Nordenstam hade aldrig hört talas om Junior Academy när hon på sommaren mellan tvåan och trean på gymnasiet råkade snubblade över det på internet.

- Jag tänkte direkt; Wow – det här verkar häftigt! Så spännande att få utforska globala problem med ungdomar från olika delar av världen.

Hon fyllde i ansökan och några månader senare fick hon besked om att hon antagits.

- Då visste jag inte riktigt vad jag skulle vänta mig, men när utmaningarna kom upp på hemsidan blev jag snabbt väldigt engagerad.

Junior Academy är ett nätverk för ungdomar mellan 13 och 18 år från hela världen. Det startades för fyra år sedan av New York Academy of Sciences. Målet är att samla engagerade och talangfulla unga människor och låta dem ta sig an stora globala utmaningar.  Nätverket är öppet för alla, men nålsögat för att komma med är smalt. Av totalt 17 000 sökande från 112 länder har knappt 2 000 antagits. Alma Nordenstam är en av hittills bara två svenskar som blivit medlem.

Innovationstävlingar är basen i den helt internetbaserade verksamheten. Varje termin får medlemmarna möjlighet att bilda lag för att lösa olika utmaningar som att minska vattenförbrukningen i städer, utveckla nya former av förnybar energi eller miljövänliga byggnader.

Alma Nordenstam valde att engagera sig i hållbar konsumtion. Tillsammans med lagkamrater från Peru, Equador och Nya Zeeland och med en mentor från Australien jobbade hon på fritiden under tre månader med att hitta ett sätt att förbättra återvinningen av aluminiumfolie. Alma Nordenstam uppskattar att hon la ner omkring fem timmar i veckan vid sidan av gymnasiepluggandet. Allt arbete gjordes på nätet.

- Vi fick vara kreativa för att hitta tider när vi kunde prata och chatta eftersom vi var i så olika tidszoner. Oftast möttes vi på helgerna, säger Alma Nordenstam.

Förutom en mentor har lagen tillgång till bakgrundsinformation och experter som de kan höra av sig till när de jobbar sig fram till en lösning. Att lagmedlemmarna kom från så olika länder var en stor fördel.

- Tack vare våra olika erfarenheter och perspektiv fungerade vi väldigt bra som grupp.  Eftersom lösningen skulle fungera globalt var det nyttigt att påminnas om att återvinning inte är vardag i alla länder på samma sätt som i Sverige.

Hon tycker att hon lärde sig andra saker än på gymnasiet. Arbetet gick mycket ut på att på egen hand söka upp den kunskap som behövdes för att lösa problemet.

- Det var väldigt roligt och stimulerande att dyka in i till exempel olika enzymer.

Lösningen som växte fram var ett koncept till en tvätt som kan sättas in i befintliga återvinningsanläggningar för att ta bort fett och smuts som gör att aluminiumfolie är svårt att återvinna. Efter tester och flera prototyper hade de en färdig lösning som de skickade in till tävlingen.

Bidraget gick till final och bedömdes som så bra att hela laget bjöds in till Junior Academys årliga konferens i New York tillsammans med vinnarna av de olika utmaningarna. I New York fick Alma Nordenstam också träffa de andra i laget på riktigt för första gången.

- Det var jätteroligt att få ses fysiskt efter att ha jobbat tillsammans digitalt.

Intervjun görs över Skype eftersom Alma Nordenstam numera pluggar i USA. Hon bor i centrala San Francisco på ett studentboende som tillhör universitetet Minerva, en skola med ett annorlunda upplägg och som på många sätt liknar Junior Academy.

Miljön är internationell. De 150 förstaårseleverna kommer från mer än 50 länder. Första året läser alla samma kurser för att sedan välja inriktning. Från och med andra året flyttas undervisningen till en ny stad varje termin. Efter San Francisco väntar Seoul, Hyderabad, Berlin, Buenos Aires, London och Taipei. Undervisningen drivs i seminarieform och studenterna förväntas ha läst in litteraturen innan klassen samlas för att använda kunskaperna.

Medlemskapet i Junior Academy innebär ett brett kontaktnät. Via nätverket har hon till exempel fått kontakt med en organisation som samarbetar med FN för att lyfta unga tjejers röster. Tidigare i år blev det en ny tur till New York för att tala på FN:s årliga konferens på den internationella dagen för kvinnor och flickor inom vetenskap.

Hon tycker det är viktigt att ungdomars röster blir hörda.

- Arbetet inom Junior Academy visar att ungdomar från olika länder som samarbetar kan komma fram till väldigt bra lösningar på svåra problem.

Hon uppmuntrar andra svenska ungdomar att söka.

- Det kostar inget så du har inget att förlora. Tänk bara igenom att du vill och att arbetssättet passar dig. Man samarbetar med folk från hela världen. Du ska också vara beredd på att jobba självständigt och digitalt

All kommunikation sker på engelska, men Alma Nordenstam säger att de flesta svenskar kan engelska mer än tillräckligt bra. Hennes råd till dem som klarar antagningen och kommer med i Junior Academy är att engagera sig.

- Det blir vad du gör det till. Ju mer du engagerar dig, lägger ner tid och vill lära dig, desto mer får du ut.

Alma Nordenstam

Ålder: 20 år.
Gör: Läser första året på Minerva-universitetet i San Francisco.
Bor: I studentkorridor tillsammans med andra Minerva-studenter i centrala San Francisco.
Tidigare: IB-programmet på gymnasiet i Göteborg. En av två svenska ungdomar som antagits till Junior Academy. Suttit i styrelsen för Sveriges ungdomsråd.
Idrott: Gillar att köra yoga och springa.
Det bästa med San Francisco: Att det finns så många olika miljöer och kulturer.
Saknar från Sverige: Knäckebrö
Förebild: Emma Watson är väldigt cool.
Bok som påverkat mig: ”A Little Life” av Hanya Yanagihara.

Framtidsplaner: Många! En är jobba med frågor kring global hälsa.