Karin Josefsson - Månadens Vera, juli 2018

Karin Josefsson har en ingenjörsexamen inom teknisk tysik med en master inom materialfysik från Chalmers. Hon har under flera år arbetat på SSAB där hon också blev utsedd till årets supertalang. Från en chefspost på SSAB gick hon till rollen som VD för Stoxy Solutions och ska nu i september anta nya utmaningar och byta bransch. Karin Josefsson är intervjuad av IVAs Studentrådet inom ramen för projektet #månadensvera.
Karin Josefsson månadens vera.png

Berätta om dig själv och vad du gör

- Jag har alltid gillat matematik sen jag började skolan och har haft turen att ha ingenjörer runt om mig, min pappa är ingenjör och min mamma är arkitekt, vilket har betytt att om man gillar matematik och problemlösning så är det naturligt att läsa till ingenjör. Jag har aldrig hört hemifrån att det skulle vara konstigt att gilla matematik, vilket jag tycker är en lyx. Sen att det blev just teknisk fysik var för att det var där det var mest matematik. Redan när jag pluggade var de stora industribolagen spännande och jag såg att det var dit jag ville tillslut. Jag arbetade på McKinsey direkt efter Chalmers och arbetade då mot tung industri så när jag slutade där inriktade jag mig mot de stora bolagen för att uppfattningen var att kommer man in på ett så stort bolag har man möjlighet att växa där.

- Jag har jobbat på SSAB i många år och senaste tiden har jag varit VD för Stoxy Solutions, men nu ska jag faktiskt byta både jobb och bransch i September vilket kan kännas lite läskigt men kul. Jag ska kliva på som COO för ett techstartup i Stockholm som heter Tink där jag kommer ansvara och vara chef över finans, jurister och HR där jag kommer hjälpa med vad man ska tänka på när ens bolag växer så otroligt fort som Tink.

Vad tycker du det innebär att vara ingenjör?

- För mig är det just det man får med sig från skolan, problemlösningen. Att kunna strukturera något komplext och förstå var jag måste börja någonstans för att reda ut det här. Jag fick kämpa på teknisk fysik och pluggade mycket. I början av kurser förstod man ju ofta ingenting men 8 veckor senare kunde man det då man hade fått de verktyg man behöver under kursens gång. Att känna så i arbetslivet är för mig att vara ingenjör. Det är en utmaning att känna att man inte behärskar en ny utmaning, men man har med sig minnet från skolan att man ju då bemästrade kurser och gick det bra då så då går det säkert bra nu också.

Varför tror du det har varit så svårt att inspirera kvinnor till att bli ingenjörer?

- Jag tror att mycket börjar tidigt i skolan. Att det tyvärr fortfarande ses som mer naturligt för killar att gilla naturämnen, att man säger att ”vad kul att du gillar matte TROTS att du är tjej”. Det tror jag gör att tjejer som gillar matte och fysik känner att de är lite udda och att då välja att plugga något där man redan från början känner sig udda kräver mod. Det gäller att avdramatisera att gilla naturvetenskapliga ämnen, att man kommer fixa det precis lika bra som sin killkompis, man behöver inte vara Einstein för att få läsa till ingenjör eller tycka matematik är kul och intressant.

Vad ser du för utmaningar och möjligheter framöver?

- För mig personligen så har jag en helt ny bransch att sätta sig in i, från en stor stabil bransch till något nytt. Något som är helt nytt och det är kreativt och utmanande. Men jag känner att industrin finns alltid kvar, det är nu man kan testa något nytt.

Vad skulle du sagt till dig själv som högstadie- eller gymnasiestudent om du fick chansen?

- Att inte ha så stor press på mig själv. Släpp lite på din bild av bra betyg, det blir bra ändå, trots att du inte har högsta betyg i alla ämnen. Det är sällan någon efterfrågar just det ändå i slutändan.

#månadensvera är ett initiativ från IVAs Studentråd. Vi vill lyfta ingenjörskvinnor både i och utanför IVAs nätverk för att inspirera andra kvinnor till att välja en ingenjörsutbildning. I tolv intervjuer under 2018 visar vi några av de möjligheter som en ingenjörsutbildning har att erbjuda.

Kontaktinformation

Johanna Theander
Projektkoordinator
Telefon 073-443 49 18