Lämna in bläckpatronerna hos Clas Ohlson

Verktygs- och konsumentproduktskedjan Clas Ohlson har nyligen uppmanat kunder att börja lämna in tomma bläckpatroner och tonerkassetter i deras affärer för återvinning. Då vi enligt statistiken endast återvinner 15 procent av patroner och toners varje år finns stora möjligheter till ökad resursnytta med kampanjen.
Printerkassetter_1200px.jpg

Clas Ohlson, som deltar i IVAs projekt Resurseffektiva affärsmodeller, säljer varje år över en miljon tonerkassetter och bläckpatroner, varför företaget hoppas att de kan bidra på ett verkligt sätt till ökad återvinning av skrivartillbehören.

Företaget säger sig nu ha som mål att alla bläckpatroner och tonerkassetter som säljs ska fyllas på åtminstone en gång innan de förpassas till materialåtervinning. Clas Ohlsons klubbmedlemmar får också en sorts "pant" à 10-20 kronor per patron eller kassett som lämnas in i butiken för att ytterligare främja återvinningsintresset hos kunderna.

I dagsläget går det bra att lämna in sin tomma bläckpatron eller tonerkassett vid återvinningscentraler. Flertalet skrivartillverkare, som Samsung, HP och Xerox, har också återvinningsprogram. Men endast ett begränsat antal konsumentkedjor har program av det slag som Clas Ohlson nu startar.

Kontaktinformation

Helena Mehra
Kommunikationsansvarig Forskning & Utbildning
Telefon Tel: 08-791 29 42