Leif Östling får IVAs Stora guldmedalj

Nu tillkännages årets mottagare av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) Stora guldmedalj och IVAs guldmedaljer. IVAs Stora guldmedalj tilldelas Leif Östling, mångårig vd och företagsledare för lastbilstillverkaren Scania. IVAs guldmedaljer tilldelas den rikskände arkitekten Gert Wingårdh, innovationsforskaren Mary Walshok och acceleratorfysikern Mikael Eriksson.

– Jag är mycket hedrad över att ha tilldelats IVAs Stora guldmedalj för mitt arbete med att utveckla Scania till det fina företag det är, säger Leif Östling. Men utan fantastiska medarbetare hade detta inte varit möjligt.

Teknologie hedersdoktor Leif Östling får IVAs Stora guldmedalj för sin ”utomordentliga insats som företagsledare, VD för Scania, som under hans ledarskap utvecklats till ett världsledande företag inom området tunga lastbilar”. Vidare att ”hans strategiska ledarskap är baserat på övertygelse, gedigen kunskap och lång erfarenhet” och att ”det har präglats av ett integrerat synsätt, konsekvens och ett stort förtroende för medarbetarna”.

– Vi har utvecklat ett ledarskap där samtliga medarbetare aktivt deltar för att leverera de bästa produkterna till Scanias kunder, kommenterar Leif Östling angående den modell som byggts upp på företaget.

Arkitekten och professorn Gert Wingårdh får IVAs guldmedalj för ”sin långa gärning som arkitekt och skapare av ett stort antal uppskattade och prisbelönta byggnadsverk i Sverige och utomlands. Gert Wingårdh har under flera decennier haft en stark påverkan på svensk byggnadskonst och är en viktig förebild för dagens och morgondagens svenska arkitekter.”

Professor Mary Walshok får IVAs guldmedalj för ”hennes banbrytande insatser för att främja forskningsbaserat, innovationsdrivet företagande”. Walshok har utvecklat koncept och processer för att förnya näringslivet i olika regioner. Hon startade 1985 vid University of California San Diego nätverket CONNECT, som därefter etablerats i en rad länder, bland annat i Sverige. Konceptet kopplar tidigt samman entreprenörer med kapital och kompetens.

Professor Mikael Eriksson får IVAs guldmedalj ”för hans banbrytande och avgörande insatser för att utveckla vetenskaplig profil, koncept och teknik för synkrotronringar i forskningsanläggningarna MAX I, II, III och MAX IV (2016). Baserat på avancerad multidisciplinär forskning har han funnit innovativa lösningar, designat och förverkligat högteknologiska konstruktioner med oprövad teknik för breda vetenskapliga applikationer.” 

Guldmedaljerna delas ut av H.K.H. Prins Carl Philip på Konserthuset nu på fredag den 23 oktober, i samband med IVAs Högtidssammankomst.

– Årets IVA-medaljörer är stora inspiratörer och föredömen långt utanför sina egna områden, säger IVAs vd Björn O. Nilsson. Leif Östling är en av vår tids främsta företagsledare, och övriga medaljörer lysande stjärnor inom arkitektur, innovationsforskning och acceleratorfysik.

Kontaktinformation

Helena Mehra
Kommunikationsansvarig
Telefon Tel: 08-791 29 42