”Jag vill veta vad en ingenjör gör – och kan göra”

IVAs egna tekniksprångare, Livia Hallin har varit intresserad av och nyfiken på ingenjörsyrket sedan gymnasiet. Med det sagt, påpekar hon, har hon inte fullt ut landat i vad hon vill studera till när det väl blir dags att söka till universitet och högskola. Det hoppas hon att praktiken på Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien ska ge lite klarhet i.
Livia Hallin - webb.jpg

Kanske journalist. Eller ingenjör. Det som är klart är i alla fall att IVAs egen tekniksprångare, Livia Hallin, vill göra något av sitt samhällsengagemang. I gymnasiet fick hon ett informationsblad hemskickat och kunde där läsa om Tekniksprånget. Ingenjör var då en ganska vag arbetsbeskrivning tyckte hon, men såg en chans att fördjupa sig i vad jobbet kan innebära. Dessutom fick hon ju lön. 

- Det kändes extra lockande eftersom man får bra lön när man gör Tekniksprånget. Innan jag pluggar vidare vill jag gärna tjäna pengar och kunna resa! 

Så resa fick det bli. Livia Hallin satte studierna på vänt, tog ett jobb och tjänade tillräckligt för att – trots pandemin som rasade i Europa – åka till Frankrike för att förbättra sina färdigheter i franska språket. I sex månader bodde hon hos en mamma och dotter i Aix-en-Provence utanför Marseille. Även om det rådde utegångsförbud var det en utvecklande upplevelse att få umgås så nära sin värdfamilj. Att resa ger perspektiv, tycker hon och drömmer om att få

resa i Asien där man kan vara borta länge för en relativt liten kostnad – och Costa Rica så klart, där man kan surfa. 

En akademisk utbildning är något Livia Hallin bestämt sig för, frågan är bara vilken inriktning den ska ha. En viktig drivkraft är att kunna bidra till framtiden, säger hon, och det är också det som gör att hon kan se sig själv läsa en högre teknisk utbildning. Hon hoppas att praktiken kan ge en djupare insikt i vad framtidens utmaningar innebär. 

- Det behövs tänkas till i allt från vatten- och energiförsörjning till

cybersäkerhet. Det som lockade med IVA var att kunna förstå de utmaningarna. Det pågår ett projekt här på IVA om vätgas. Det känns extra spännande. 

På IVA såg Livia Hallin chansen att ta del av flera aspekter av ingenjörsyrket och ser framemot att få ta del av utbytet mellan forskare och näringslivet.  

- Min förväntning på praktiken är att jag genom den bättre kommer förstå bredden av vad ingenjörsyrket innebär, och hur samspelet mellan ingenjörer, företag, forskare och politiker borde funka för att kunna leda samhället i den riktning framtiden kräver.

Fakta om Tekniksprånget

IVA-projektet Tekniksprånget är ett praktikprogram där Sveriges arbetsgivare tillsammans med regeringen satsar för att säkra vår framtida kompetensförsörjning genom att locka fler ungdomar till högre tekniska utbildningar.

Genom fyra månaders betald praktik får unga i hela Sverige chansen att testa ingenjörsyrket i praktiken. Syftet med Tekniksprånget är att inspirera till att läsa en högre teknisk utbildning genom att ge en tydligare målbild av vad som väntar efter studierna. Över 180 arbetsgivare medverkar i projektet och erbjuder praktikplats på över 100 orter runt om i Sverige.

Läs mer om Tekniksprånget här

Kontaktinformation

Helena Gyrulf
Verksamhetschef
Telefon 08-791 29 93