Ljus framtid för svensk fordonsindustri

Världens befolkning växer och fler får det bättre. Det ökar behovet av transporter. Bra för svensk fordonsindustri, som satsar på säkerhet och hållbarhet. Det menar Martin Lundstedt, AB Volvos koncernchef.
Lundstedt Martin 29.jpg

– Både Volvo och Scania tänker hållbart och på att minimera slöseri med resurser. Ber man någon säga ett ord om Volvo, så säger 98 procent ”säkerhet”. För oss är säkerhet ett icke kompromissbart begrepp, sa Martin Lundstedt, vid ett frukostmöte på IVA.

Det globala behovet av transporter kommer att öka i takt med att världens befolkning växer och när allt fler får det bättre. Det gynnar svensk tung fordonsindustri som är i framkant både vad gäller hållbarhet och teknik.

– Många företag vill samarbeta med oss eftersom vi har säkerhet i vårt DNA.

Eldrift av fordon och maskiner är på väg att slå igenom. Eldrivna Volvobussar går sedan flera år i reguljär trafik.

– Elektrifieringen kommer att gå snabbt. Snabbast i västvärlden.

Inom några få år kommer eldrivna sopbilar liksom elbussar att vara en vanlig syn på gatorna.

Också autonoma tunga fordon kommer på bred front. Men inte i första hand på allmänna vägar. Istället är det i kontrollerade miljöer, som exempelvis i gruvor, de först kommer att slå igenom.

– Vinsterna med eldrivna, autonoma arbetsfordon är alldeles uppenbara. Däremot kommer det att dröja mycket länge innan personbilar blir självkörande, sa Martin Lundstedt.

Men han ser också sådant som kan sätta käppar i hjulen för svenska tillverkare av tunga fordon och maskiner. Europa halkar efter när det gäller infrastruktur för 5g. Kina och USA har kommit betydligt längre. Globalt har Volvo 900 000 uppkopplade enheter.

– Det saknas inte data. Men vi måste bli bättre på att analysera och koncentrera oss på det som är värdeskapande.

Volvos koncernchef hävdar också att ett nytt sätt att tänka inom bolaget är nödvändigt.

– Vi måste börja tänka i system på samma sätt som järnvägssäljare gör.

Martin Lundstedt anser att Sverige är ett bra land att vara i. Trots att marknaden är liten investerar koncernen i forskning och utveckling här. Samverkan med fackföreningarna är ytterligare ett av skälen till att Martin Lundstedt gillar Sverige.

– Facket förstår att strukturomvandlingen är nödvändig och att vi måste arbeta tillsammans. Det är unikt, sa han.