Lovisa Bergström – Månadens Vera, januari 2018

Lovisa Bergström kommer ursprungligen från Norrköping men flyttade till Linköping för att plugga till ingenjör i industriell ekonomi. Hon tog examen 2017 och jobbar nu som Data Scientist med redaktionellt fokus på Dagens Nyheter i Stockholm. Hon är Månadens Vera, januari 2018, ett initiativ av IVAs Studentråd
Lovisa webb.jpg

På frågan varför hon valde att utbilda sig till ingenjör svarar Lovisa Bergström att hon nog alltid gillat matte och att klura på problem. I gymnasiet ville hon däremot helst bli ekonom eftersom hon hade en bild av att ekonomer hade eget skrivbord, fick gå i högklackat och klä sig i fina klänningar. Men i trean på gymnasiet frågade en tjej i parallellklassen,

”Varför ska du bli ekonom, du som är så bra på naturvetenskapliga ämnen och matte, ska inte du bli ingenjör?”

Lovisa vände sig till googles bildsökmotor för att få en bättre bild av vad en ingenjör jobbar med, men de gubbar med skiftnycklar eller neongula skyddskläder som dyker upp när man bildgooglar ingenjör verkade inte så spännande och ganska långt från högklackat och eget skrivbord. Vändpunkten kom när hon bestämde sig för att skugga en student på Linköpings Universitet. Valet föll på en kille som gick femte året på ingenjörsutbildningen industriell ekonomi, - för det borde ju vara mellanvägen mellan ingenjör och ekonom resonerade Lovisa. Efter det beslutade hon sig för att för att söka. Hon blev antagen även om tjejen i parallellklassen tyvärr inte blev det.

Lovisa poängterar att hon inte bara kom in på utbildningen utan också kom igenom och tog examen, något inte alla ingenjörsstudenter lyckas med. En stor anledning till det tror Lovisa beror på att hon alltid haft ett ideellt engagemang eller jobb vid sidan av. Genom det har hon fått en verklighetsförankring och en klarare bild av vad hon ville göra efter sin examen.

- Sommaren 2017 blev jag klar och hade sedan innan skrivit kontrakt för ett jobb på en konsultfirma till hösten. Jag såg en annons för ett samarbete mellan Google och DN som hette Google NewsLab Fellowship. Eftersom jag haft extrajobb som journalist under gymnasiet och ville ha ett sommarjobb tänkte jag att det här borde passa mig utmärkt.

Jobbet innebar att man skulle få arbeta med journalistik och digitalisering tillsammans med människor med olika bakgrunder, vilket Lovisa tyckte var spännande. Det fanns möjlighet att söka 5 olika medieföretag genom samarbetet och hon sökte alla, vem ska jobba med digitalisering om inte en ingenjör, resonerade hon? Men endast ett företag hörde av sig, DN, de andra tog journalister med teknikintresse snarare än tvärtom.

- Jag jobbade där under sommaren och jag trivdes hur bra som helst! Det fanns stort intresse hos kollegorna för det jag jobbade med. Saker som lästid, sidvisningar och söktrafik för olika artiklar. Jag tyckte att det var kul att få så bra feedback och trivdes att vara lite av en mentor eller guru inom digitalisering för de andra.

När de 8 veckorna var slut och hon presterade sitt arbete så fick hon höra att de skulle behöva någon som jobbar med det här på heltid. Lovisa sa då artigt tack men nej tack, hon skulle ju börja en ny tjänst på måndag. Men de övertalade henne att åtminstone få formulera ett förslag som hon fick nästkommande dag.

- Det slutade med att jag tog det och jag har inte ångrat det en sekund! Att vara ingenjör i den rollen jag har nu förknippar jag med ansvar. De slutsatser jag drar i mitt arbete kommer andra att använda för att fatta beslut som påverkar verksamheten. Därför känner jag ett ansvar för att det jag gör är korrekt, och det gillar jag.

Lovisa Bergström har inte upplevt några utmaningar med att komma dit hon är i yrkeslivet på grund av att hon är kvinna.

- Ofta har jag känt att jag haft en fördel av att vara ung, kvinna och dataintresserad för det gör att man sticker ut. Kan man dessutom visa att man är driven och engagerad så är det mest till ens fördel.

Hon menar att det inte bara är kvinnorna som är svåra att locka till ingenjörsutbildningarna, utan det är ett problem att få både tjejer och killar.

- Det är ju svårt att tänka sig att bli ett yrke när man inte riktigt vet vad det innebär. De som är utbildade ingenjörer säger att de jobbar som ingenjörer, man säger att man är VD, data scientist, programmerare eller affärsutvecklare beroende på vad man läst. Det gör det svårt att ringa in yrket och vad det innebär, man kan passa in lite överallt i alla sammanhang.

Lovisa menar också att det rent historiskt sett varit färre kvinnor som varit ingenjörer eller framstående i tekniska området.

- Det gör det nog svårare att hitta förebilder och se sig själv som ingenjör om man är tjej, menar hon.

När hon under sin tid i IVAs studentråd drev projektet “bilden av en ingenjör” frågade de barn vad de trodde en ingenjör vad. Hon skrattar och minns att barnen ritade typ frågetecken eller kugghjul.

- Det är så lätt som barn att se sig som fotbollsproffs eller författare, artist, konstnär skådespelare. De har ju stora galor på TV eller andra forum där de syns medan det är så få ställen som ingenjörer lyfts upp på.

Under sin studietid engagerade sig Lovisa på flera sätt för att låta fler komma närmare ingenjörsyrket. Bland annat deltog hon i “skugga en student” och visade gymnasietjejer runt på Linköpings Universitet. Hon har varit mattecoach och åkt hem och hemmissonerat, då åker man hem ditt sin gymnasieskola och berättar som studielivet.

- Nu deltar jag i “skugga en alumn” för studenter för att ge en bild av vad ingenjörsyrket är. Det är inte bara svårt att få folk till utbildningen utan också att ta sig igenom den.

Vad är dina största utmaningar och möjligheter framöver?

- Data är den nya oljan! Ju mer jag jobbar med att hitta trender, mönster och jobba med data ju mer inser jag vilka möjligheter som finns.

Genom sitt arbete på DN med att analyser data ser Lovisa i förlängningen mål och utmaningar så som att stärka yttrandefriheten och demokratin eller minska fejk-nyheter. Inför valet ser Lovisa extra utmaningar att jobba med faktakollsgranskning, något som det pratades mycket om i det amerikanska valet.

- En av de största utmaningarna jag ser är att inte hinna med i takten som omvärlden kräver. Efter en ingenjörsutbildning är jag ju bra på att lära mig snabbt men kraven på vidareutbildning kommer öka i framtiden, speciellt i områden där utvecklingen går fort framåt, som data och IT.

Vad skulle du sagt till dig själv som högstadie- eller gymnasiestudent om du fick chansen?

- Bara kör, vad har du att förlora? Man blir bra på det man övar på, man behöver inte vara grym på programmering för att kunna jobba med det om några år! Man går ju inte i skolan för man kan allt utan för att lära sig saker!

#månadensvera är ett initiativ från IVAs Studentråd. Vi vill lyfta ingenjörskvinnor både i och utanför IVAs nätverk för att inspirera andra kvinnor till att välja en ingenjörsutbildning. I tolv intervjuer under 2018 visar vi bredden på de möjligheter som en ingenjörsutbildning har att erbjuda.

Kontaktinformation

Johanna Theander
Projektkoordinator
Telefon 073-443 49 18