Lysande utsikter för LED-teknik

Lysdioder drivna av solel kan ge en och en halv miljard människor en ljusare framtid. Materialet, som gav Hiroshi Amano nobelpris, utvecklas nu vidare.
Hiroshi Amano webb.jpg

Han fick sitt nobelpris 2014, tillsammans med två andra japanska forskare. för att ha uppfunnit effektiva blå lysdioder. Med hjälp av dessa går det att tillverka ljusstarka och energisnåla vita ljuskällor.

Lysdioder, eller LED-lampor som de vanligen kallas, behöver, jämfört med de numera förbjudna glödlamporna, mycket lite el för att lysa upp ett rum. De håller dessutom 100 gånger längre än sina föregångare.

– Människor som inte har tillgång till elnät kan med solelsdrivna LED-lampor få ett bättre liv, sa Hiroshi Amano när han besökte IVA.

Nyckeln till de vitlysande LED-lamporna är kristalliserad galliumnitrid. Ett material som Hiroshi Amano tror kan få stor betydelse på olika sätt.

– Det är det mest lovande materialet för effektiv, trådlös överföring av energi.

Bilstrålkastare skulle exempelvis kunna få sin nödvändiga elförsörjning utan kablar. Och alla de miljarder apparater och sensorer som är på väg att skapa sakernas internet, IoT, kan, enligt Hiroshi Amano, bli mer energieffektiva om galliumnitrid används i halvledarna.

På riktigt lång sikt tror Hiroshi Amano att tekniken gör det möjligt med trådlös energiöverföring på ganska långa avstånd. Han och hans forskargrupp på Nagoya University utvecklar ett system, som om de lyckas, ska ladda drönare medan de är i luften.

Fast det lovande materialet, galliumnitriden, är inte problemfritt. Det är fortfarande svårt att göra i stora, helt homogena bitar.