Marcus Wallenberg, Åsa Bergman, Fredrik Bäckhed och Kristina Edström belönas med IVAs Guldmedaljer

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) presenterar årets Guldmedaljörer för framstående insatser inom teknik, ekonomi, näringsliv och samhälle. Medaljörerna presenteras i samband med IVAs Högtidssammankomst den 23 oktober som på grund av pandemin i år blir helt digital. Medaljörerna kommer att motta sina medaljer i samband med Högtidssammankomsten 2021.
202010-IVA-HS2020-Medaljörer-1200px.jpg

– Årets medaljörer speglar på ett fint sätt det IVA jobbar för. Ett hållbart näringsliv, framsynt forskning och klimatsmarta lösningar. Vi är stolta över att ha denna bredd och kompetens i vårt nätverk och ser fram emot att fortsatt samarbeta med våra medaljörer för att skapa en ljus framtid, säger Tuula Teeri, IVAs vd.

Motiveringarna för IVAs Guldmedaljörer 2020 är följande:

  • Hedersdoktor Marcus Wallenberg tilldelas Akademiens Stora Guldmedalj för sina utomordentliga insatser för svenskt näringsliv, entreprenörskap, vetenskaplig utveckling och svensk innovationskraft, integrerat med hans starka samhällsengagemang. Han har varit strategiskt pådrivande i utvecklingen av globala relationer och samspel mellan universitet och näringsliv.
  • Civilingenjör Åsa Bergman tilldelas Akademiens Guldmedalj för sin stora förmåga att leda samverkande specialister inom arkitektur och teknik, och att utveckla ett ledande konsultföretag inom samhällsbyggnad i Europa. Med starkt driv bygger hon en inkluderande företagskultur med jämställdhet och mångfald på alla nivåer, i övertygelsen om att så skapas hållbar samhällsutveckling.
  • Professor Fredrik Bäckhed tilldelas Akademiens Guldmedalj för sin framstående mikrobiologiska forskning om sambandet mellan tarmens bakterieflora och människans ämnesomsättning och hälsa, i kombination med att utveckla produktionsteknik för att producera tarmbakterierna och metoder för nya behandlingar samt att aktivt förmedla kunskapen till allmänheten. 
  • Professor Kristina Edström tilldelas Akademiens Guldmedalj för sin framstående batteriforskning som innebär att världen kommit närmare en lösning för energilagring, som är av största betydelse för samhället. Utvecklingen, under hennes ledning, av nästa generations batteriteknik för tillämpningar inom fordonsindustrin, är världsledande. Hennes förmåga att inspirera och vägleda unga bygger framgångsrikt en stark forskargrupp. 

Guldmedaljerna kommer att delas ut i samband med IVAs Högtidssammankomst den 29 oktober 2021 som vi hoppas kan genomföras traditionsenligt i Stockholms stadshus.

Media är välkomna att kontakta pressansvarig Helena Mehra för att komma i kontakt med medaljörerna för eventuella intervjuer.

Kontaktinformation

Helena Mehra
Kommunikationsansvarig Forskning & Utbildning
Telefon Tel: 08-791 29 42